Több ezer egyesült királyságbeli turista utazott haza a hétvégén Tunéziából, ahol a pénteki terrortámadásban több mint harminc brit vesztette életét.

A brit  utazásszervezők szövetségének (Association of British Travel Agents, Abta) becslése szerint a tagok szervezésében körülbelül 20 ezer brit turista tartózkodhat jelenleg Tunéziában, de sokan lehetnek, akik egyénileg utaztak az észak-afrikai országba. A Tui vasárnap 12 repülőgéppel szállította haza azokat, akik megszakították nyaralásukat. A társaság német ügyfelei közül mintegy 250-en döntöttek így, a többségük azonban – mintegy 3500-an – maradtak az országban. A Thomas Cookkal utazók közül 1100-an szakították meg nyaralásukat, és a Jet2Holidays is több mint 600 utast szállított haza a hétvégén.

Tunéziában, ahol az idegenforgalom adja az ország GDP-jének körülbelül 7 százalékát, az IMF becslése szerint az ágazat tartja el – közvetve vagy közvetlenül – az összes foglalkoztatott 15 százalékát. A pénteki támadásnak még súlyosabb következményei lehetnek, mint a tuniszi Bardo múzeumban márciusban elkövetett merényletnek – idézi a Bloomberg Mohammed Ali Toumit, a tunéziai utazási irodák szövetségének vezetőjét. A szakember szerint sok szálloda tönkre fog menni; a pénteki tragédia következményeit mintegy 700 utazási iroda – és az általuk alkalmazott 14 ezer ember – fogja érezni.

Az idegenforgalom egyre kevésbé képes húzni a tunéziai gazdaságot. Az első negyedévben kevesebb turista érkezett az országba, mint 2010-ben. A növekedés is lelassult: a GDP, amely 2005 és 2010 között átlagosan 4,7 százalékkal nőtt, január-márciusban már csak 1,6 százalékkal emelkedett. A 15 százalékos a munkanélküliség csökkentéséhez nagy szükség lenne a külföldi befektetőkre. Az ország 2013-ban 1,75 milliárd dollár hitelt vett fel az IMF-től, és azóta több gazdasági reformot is végrehajtott.