Az Amazon amerikai óriáscég 900 euró feletti fizetéseket ígér Szlovákiában. A beruházó bemutatta az ősszel Szereden nyíló logisztikai központját.

A beruházás egy alig több mint 3 százalékos munkanélküliséggel rendelkező régióba kerül. Az Amazon munkaerőt itt csak a bérek megemelésével talál. A külföldi munkaerő behozatalát ugyanis a szlovák állam elutasítja – írj a hirek.sk.

„A kezdő órabér 4,6 euró, a gyakorlat megszerzését követően óránkénti 6,5 euróra emelkedik. A fizetések teljes munkaidőben a havi 900 eurót is meghaladhatják” – nyilatkozta Karol Foltýn, az Amazon Közép-Kelet Európáért felelős HR igazgatója.

Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint az Amazon lehet az első cég, amely hasznot húzhat a meghatározott távolságra utazók utaztatási támogatásából.

„A munkaügyi minisztériummal a munkahelyükre 60-70 kilométert utazó új alkalmazottak számára alkalmas  ösztönző programon dolgozunk. A támogatási összeg akár a havi 200 eurót is elérheti, de csak egy bizonyos meghatározott időre szólna” – közölte Kažimír.

Az Amazon semmiféle beruházási támogatást nem igényelt – hangsúlyozta. Támogatást csak Szered városa kapott az ipari park létrehozására.

Számos beruházó a munkahelyi beutazáshoz köti a béreket is. Az Amazonnál a bérek szintén csak teljes havi munkahelyi bejárás és kedvezmények mellett érik el a 920 eurót, ellenkező esetben bruttó 736 euróra is csökkenhetnek.

A szeredi munkahelyen az alkalmazottak azokkal az európai szállítmányokkal foglalkoznak majd, amelyeket vagy nem kézbesítettek, vagy visszaküldtek az Amazonnak.