Az információ-technológiai (IT) szektorban és az üzleti szolgáltató központokban (SCC) havi 399 ezer forintot lehetett keresni Magyarországon – derül ki a Fizetesek.hu felméréséből.

Az IT és az SSC szektor után a harmadik legjobban fizetett terület a telekommunikáció, 382 ezer forintos havi bruttó átlagbérrel, a középmezőnyben a bank- és pénzügyek (369 500 forint), valamint a pénzügyi szolgáltatások és biztosítási termékek közvetítése (360 200) áll – olvasható a Workania állásportál által üzemeltetett Fizetesek.hu felmérésében. Az áram és a gáz termeléséhez, szolgáltatásához és elosztásához köthető munkaterületeken is meghaladja a 335 ezer forintot a havi bruttó átlagbér.

A legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező kategóriákban a fizetések nem érik el a bruttó 170 ezer forintos szintet sem, de még a 200 ezer forintos határt túllépő területek is a legrosszabbul fizetettek listáján szerepelnek. Ide tartoznak az állami- és közszférából az oktatási intézmények, a szociális ellátás és az egészségügy, a postai szolgáltatások, az önkormányzati szervek és a kulturális intézmények, de az idénymunkára építő idegenforgalom és vendéglátás is az utolsó helyek között van.

A budapesti dolgozók keresték a legtöbbet, átlagosan havi bruttó 330 600 forintot az első félévben. Második a listán  Fejér megye, ahol a bérek elérték a bruttó 280 ezer forintot, ezt csupán Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Heves megye fizetései tudták megközelíteni. A legalacsonyabb bérek Békés megyében voltak, átlagosan 184 300 forintot értek el.

A felsővezetők 690 ezres és a segédmunkások 131 ezres havi bruttó átlagos fizetése között több mint ötszörös a különbség. A műszaki végzettséget igénylő diplomás pozíciók a legjobban jövedelmezőek a közép- és felsővezetők után. A kis cégek dolgozói átlagosan harmadával kerestek kevesebbet (átlagosan bruttó 197 200 forintot), mint a nagyvállalatok alkalmazottai (315 200 forint).