A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kiutazó üzletember-delegációt szervezett Havannába 2016. október 31. és november 4. között a 34. Havannai Nemzetközi Vásárhoz (FIHAV) kapcsolódóan a kubai piac iránt érdeklődő cégek számára.

A FIHAV nem csak Kuba, de az egész karibi térség legjelentősebb multiszektoriális vására. A Havannai Nemzetközi Vásár történetében a 2016. évi 34. vásár bizonyult az eddigi legnagyobbnak, mivel idén 73 országból 3700 külföldi kiállító vett részt 29 000 négyzetméter kiállítói területen. A legjelentősebb kiállítók továbbra is Kuba stratégiai partnerei voltak: Venezuela, Kína és Oroszország. Az Egyesült Államok is nagyobb delegációval, több mint 50 céggel képviseltette magát, de Puerto Rico és a karibi térség is erősítette jelenlétét. Spanyolország szintén a legnagyobb kiállítók között szerepelt, a spanyol vállalatok több pavilont is elfoglaltak, és Baszkföld cégei egy külön pavilont töltöttek meg. Három afrikai ország, Gabon, Tanzánia és Etiópia első alkalommal voltak jelen. Az idei vásáron Kuba is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a saját exporttermékeit és -szolgáltatásait bemutassa az érdeklődőknek.

A kiutazás és vásári részvétel a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

A Magyar-Kubai Üzleti Tanács az idén is kiállítóként jelent meg a Havannai Nemzetközi Vásáron. A magyar cégek vásári megjelenését Gyenese Tamás, az Üzleti Tanács magyar társelnöke szervezte meg szoros együttműködésben az MKIK Nemzetközi igazgatóságával. A standon kiállító cégek a gépgyártás és -kereskedelem, a gépjárműalkatrész nagykereskedelem, az élelmiszeripari termékek exportja és importja, az építőipart érintő K+F+I, a televíziós műsorgyártás és stúdióüzemeltetés, a mikrohullámú és bioelektronikai technológiák kidolgozása területén tevékenykednek.

A FIHAV első napján, 2016. október 31-én, a vásár hivatalos megnyitóját követően az MKIK tájékoztató rendezvényt szervezett az Üzleti Tanács standján a kubai gazdaságról és üzleti lehetőségekről Vass Géza havannai külgazdasági attasé részvételével. Az eseményen a magyar cégeknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni, valamint kétoldalúan konzultálni a kubai kereskedelmi kérdésekről.

A FIHAV alkalmából 2016. november 1-jén rendezték meg az első Befektetési Fórumot a vásár területén, melyet Rodrigo Malmierca, a külkereskedelemért és külföldi befektetésekért felelős miniszter nyitott meg. Előadásában bemutatta a kubai befektetési projektek, spanyol nevén a „Cartera de Oportunidades para la Inversión en Cuba, 2016-17” frissített gyűjteményét. Kubában nagy hangsúlyt fektetnek a beruházások ösztönzésére, mivel felismerték, hogy közép- illetve hosszú távon a külföldi befektetések jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gazdaság fejlődéséhez.

  • 2016. november 2-án az MKIK és a Kubai Köztársaság Kereskedelmi Kamarája (Cámara de Comercio de la República de Cuba, CCRC) Kubai-magyar üzleti fórumot és üzletember-találkozót szervezett a FIHAV területén a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében. A rendezvényt Omar de J. Fernández Jiménez, a CCRC főtitkára nyitotta meg, majd Dr. Drexler András, Magyarország havannai nagykövete mondott köszöntőbeszédet. Ezt követően Pálmay Flóra, az MKIK nemzetközi igazgatóhelyettese, valamint Oláh Zsanett, az MNKH Zrt. vezérigazgatója tartott rövid beszédet. Belkis Barnet Izquierdo, a CCRC magyar referense egy előadás keretében ismertette mindazokat a tudnivalókat, melyek fontosak a Kubával történő kereskedelem során. Majd Gyenese Tamás társelnök kapott szót, aki bemutatta a jelen lévő magyar cégeket a kubai tárgyalópartnereknek. A fórum kávészünettel ért véget, melyet egy rövid üzletember-találkozó követett. A magyar cégek ezt követően a magyar standon folytatták tárgyalásaikat.
  • 2016. november 3-án „Új üzleti és növekedési lehetőségek Kubában” címmel a Nemzetközi Befektetési Bank (International Investment Bank, IIB) tartott konferenciát a FIHAV területén. Az IIB nyitott a Kubával folyó export és import ügyletek, valamint befektetési projektek finanszírozására. A konferencián a ProCuba részéről egy részletes előadás hangzott el a Kubával való kereskedelem és befektetések feltételeiről.
  • November 3-án este Magyarország havannai nagykövetsége fogadást rendezett a nagyköveti rezidencián a kiállítók tiszteletére, mely rendezvény szintén kiváló kapcsolatépítési lehetőséget kínált a magyar cégek számára kubai partnereikkel.

Az idei FIHAV-on az MNKH Zrt. is képviseltette magát saját standdal. A 2017-es vásári részvételt illetően az az egyöntetű döntés született az MNKH Zrt., az MKIK illetve a Magyar-Kubai Üzleti Tanács részéről, hogy a 35. Havannai Nemzetközi Vásáron egy nagy standon jelenik meg minden magyar kiállító cég, ezzel a közös fellépéssel is erősítve Magyarország jelenlétét ezen a fontos nemzetközi vásáron.