Az OEP hatvannégy háziorvossal kötött támogatási szerződést a tavalyi praxispályázaton. Tender idén is lesz, az ehhez szükséges összeget elkülönítették a 2016-os költségvetésben.

Nyolcvanegy pályázatot nyújtottak be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghirdetett háziorvosi letelepedési, illetve praxisvásárlási program keretében. A pályázatok közül hetvenegyet minősítettek sikeresnek és ezek közül végül hatvannégy esetben kötötték meg a támogatáshoz szükséges szerződést – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményéből.

Az MTI úgy tudja, hogy a többi között Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hat, Heves, Vas és Pest megyében öt-öt, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében kettő-kettő, Békés és Csongrád megyében négy-négy pályázóval kötötték meg a támogatási szerződést. A megállapodásokban az orvosok vállalták, hogy az adott praxisban legalább négy éven keresztül önálló orvosi tevékenységet végeznek. Az összesen 471,6 millió forint értékű támogatást az OEP a múlt év végén átutalta.

A letelepedési, illetve praxisvásárlási programot az alapellátási rendszer hatékonyságának növelése érdekében hirdették meg tavaly július 30-án, a pályázatokat október 31-éig várták. A betöltetlen háziorvosi praxisok betöltését segítő támogatásra az idei költségvetésben is elkülönítettek fedezetet, így ebben az évben is lehetőség nyílik a pályázat meghirdetésére.