A szlovák piacon forgalomban levő több gyógyszer csomagolását valószínűleg összecserélték. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet elrendelte néhány szer több tételének kivonását a szlovák piacról. Preventív lépésről van szó. Mintegy 60 ezer doboz gyógyszert hívnak vissza.

„Ha a páciensnek az érintett gyógyszere van otthon, lehetséges, hogy a csomagolás más gyógyszert tartalmaz, mint amit eredetileg kiírtak neki“ – tette közzé az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet.

Egyelőre nem jelentek meg olyan információk, hogy a páciensek más gyógyszert találtak volna a dobozban. „Az érintett gyógyszerek használatával kapcsolatban nem jelentettek az intézetnek semmilyen nem kívánt mellékhatást. A gyógyszerek piacról való kivonása preventív jellegű” – tette közzé az intézet.

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet azt is bejelentette, hogy kivonja a forgalomból egy inzulingyógyszer hibás tételeit. A forgalomba hozatali engedély jogosultja azért kezdeményezte a tételek kivonását, mert azoknál egyes fecskendőkről leválik az injekciós tű, és így nem lehet előírásszerűen alkalmazni azokat – írja a hirek.sk.

A szer az inzulinnal kezelt cukorbeteg gyermekek és felnőttek sürgősségi ellátására való. Akkor alkalmazzák, amikor a nagyon alacsony vércukorszint miatt a beteg elveszíti az eszméletét, azaz nem képes szájon át cukrot enni. Emiatt nagyon fontos, hogy legyen a betegnél használható készítmény.

A gyógyszerbiztonságért felelős hatóság arra kérte a betegeket, ellenőrizzék a gyártási számot a gyógyszer csomagolásán, és ha az megegyezik az érintett tételekkel, akkor haladéktalanul vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol kicserélik egy hibátlanul alkalmazható készítményre.

Ha a pácienseknek van otthon a fentebb említett gyógyszerek bármelyikéből, abba kell hagyniuk a gyógyszer használatát. A megkezdett és nem megkezdett csomagolásokat vissza kell vinni a patikába, ahol a gyógyszert kicserélik. A legjobb ezt abban a patikában megtenni, ahol a páciens a gyógyszerhez hozzájutott. Ha kétségek merülnek fel, az intézet azt javasolja, a páciens keresse fel orvosát.