A Huawei jelentős áttörést jelentett be az akkumulátorokkal kapcsolatos kutatásában: bemutatta a világ első grafén segítségével létrehozott lítium-ionos akkumulátorát.

Az új aksi kétszer olyan hosszú élettartammal bír, mint a hagyományos lítium-ionos energiaforrások. Az akkumulátor 60 fokos környezetben is működik, amely 10 fokkal haladja meg az akkumulátorok jelenlegi tűréshatárát – írja a compterworld.hu.

A bejelentést a Huawei Központi Kutatóintézete alá tartozó szervezet, a Watt Laboratórium tette a Japánban idén 57. alkalommal megrendezett Battery Symposiumon.

A rendezvényen a Watt Laboratórium vezető kutatója, Yangxing Li elmondta, hogy három technológiának köszönhető a grafén segítségével fejlesztett lítium-ionos akkumulátorok terén elért áttörés. Egyrészt egy speciális adalékanyagnak, amely megakadályozza az elektrolitok magas hőmérsékleten történő bomlását.

Másrészt katódként módosított nagy kristályú NMC anyagokat használnak, amely a katódpor hőstabilitását növeli. Harmadrészt pedig a grafén a lítium-ionos akkumulátor hatékonyabb hűlését teszi lehetővé.

A tavalyi, 56. alkalommal megrendezett Battery Symposiumon a Huawei bemutatta gyorstöltő technológiáját, amely egy 3000mAh-s akkumulátort mindössze 5 perc alatt 48 százalékra tud feltölteni.