A bűnözők korábban becsempészték a külföldön előállított kész cigarettát, manapság viszont inkább gyárakat alakítanak ki Magyarországon. A hatóság kilenc hónap alatt majdnem 190 millió szál cigarettát foglalt le.

Soha annyi cigarettát nem vont ki a hazai feketepiacról a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, mint idén: kilenc hónap alatt majdnem 190 millió szál füstölnivalót foglaltak le a fináncok és a pénzügyi nyomozók. A tétel feketepiaci értéke meghaladja a hatmilliárd forintot – tudta meg a Magyar Idők.

Tavaly egész évben az idei mennyiség negyede sem akadt a hatóság hálójába.

A drasztikus emelkedés okáról a NAV bűnügyekkel foglalkozó szóvivőjét, Sárközi Alexandra alezredes elmondta: a korábbi években a csempészett cigaretta, vagyis a külföldön előállított és Magyarországra jogellenes módon behozott portéka adta a lefoglalt dohányáru nagyobb részét.

Idén azonban a pénzügyi nyomozók és a pénzügyőrök több, idehaza kialakított illegális gyárra, raktárra is lecsaptak. Volt, ahonnan sok millió szál elkészült cigaretta került elő, máshol több tonna, gyártáshoz felhasználható dohányra bukkantak.

– Az elkövetők beszállították az alapanyagot Magyarországra, itt gépeket szereztek be és megpróbálták a cigarettát előállítani. A kész terméket Nyugat-Európába szánták – mondta a szóvivő.