Mintegy hatmilliárd dollárt ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíria támogatására a szerdai brüsszeli nemzetközi donorkonferencia résztvevői – jelentette be Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos.

„Nagyszerű eredményt hozott az értekezlet. A konferencia résztvevői hatásos üzenetet küldtek a világnak: nem hagyjuk cserben Szíria lakóit” – fogalmazott a ciprusi politikus a közel-keleti ország és a régió jövőjével foglalkozó rendezvényen, amelyet közösen szervezett az ENSZ és az Európai Unió.

Névtelenséget kérő diplomaták szerint a 2017-re felajánlott hatmilliárd dollárral sikerült elérni a kitűzött célt, Sztilianidisz azonban arra nem tért ki, hogy kizárólag új felajánlásokról van-e szó.

Németország 1,169 milliárd euró folyósítását ígérte humanitárius segítségnyújtásra, Sigmar Gabriel külügyminiszter azonban leszögezte, az ország újjáépítésére addig nem fognak felajánlásokat tenni, amíg nem látják, hogy hiteles politikai átmenet kezdődik Damaszkuszban.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az EU a korábbi felajánlások mellett 560 millió eurót fog nyújtani a szíriai menekültek ellátására Libanonban és Jordániában.

A sajtó beszámolói szerint a résztvevők egyetértettek benne, hogy a szíriai újjáépítés kérdésével csak azután lehet elkezdeni foglalkozni, hogy a háborús felek megegyeznek a politikai megoldásról. „Döntő fontosságú, hogy a nemzetközi közösség felkészüljön erre” – mondta Mogherini.

„Túl sokszor fordult elő, hogy nem voltunk felkészülve a békére egy konfliktust követően” – tette hozzá.

Sajtótájékoztatóján António Guterres ENSZ-főtitkár azt hangoztatta, hogy senki sem nyertes ebben a háborúban, mindenki veszít.

A tavalyi londoni donorkonferencián 12 milliárd dollárt gyűjtöttek össze a résztvevők: a felét 2016-ra, a másik felét pedig a 2017-2020 közötti időszakra.

Mikola István külügyi államtitkár arról tájékoztatott, hogy a konferencián tett magyar felajánlások három csoportba sorolhatók: ötmillió eurót ajánlottak fel a szíriai egészségügyi katasztrófa kezelésére, 14,6 millió eurót a törökországi menekülttáborokban tartózkodó emberek támogatására, illetve 250 férőhelyet biztosítanak szíriai diákok számára magyar egyetemeken.

A brüsszeli konferencián mintegy hetven ország képviselői voltak jelen. A résztvevők felmérték, hol tart a nemzetközi közösség a londoni donorkonferencián tett vállalások teljesítésében, illetve megvitatták, miként segíthető elő a polgárháború tartós politikai rendezése.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 320 ezret.

MTI/Bajnok Artúr, Brüsszel