A tagállami pénzügyi felügyeleti szervek, így Magyarországon a jegybank, jobban odafigyelnek arra, hogy a befektetési vállalkozások az ügyfél számára legkedvezőbb feltételek mellett hajtsák végre megbízásaikat.

Az ESMA a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) két esetben tárt fel hiányosságot a “legjobb teljesítés” ellenőrzésének módjában, amelyeket a jegybank a mostani jelentés szerint azonosított és kezelt – derül ki az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közleményéből, amelynek alapja a hatóság 2015-ben elvégzett, az Európai Gazdasági Térség 29 államra kiterjedő szakértői értékelésben megfogalmazott ajánlások végrehajtásának ellenőrzése. 

Magyarországon minden befektetési szolgáltatónak teljeskörű ellenőrzésen kell átesnie legalább három évente, amely során ellenőrzik a legjobb teljesítés elvének való megfelelést is. Ezen felül a jegybank az esetleges kirívó esetek kezelésére gyors és célzott vizsgálatokat is végez a szokásos ellenőrzésen felül.

A befektetési szolgáltatóknak rendszeresen tájékoztatniuk kell a felügyeletet az ügyfelek tranzakciói által érintett összegekről, és a fogyasztói panaszokról, így a hatóság folyamatos monitoringot tud végezni. Az ESMA 2015-ös jelentésében 15 tagállam hatóságánál állapította meg, hogy egyáltalán nem vagy csak részben biztosítja a legjobb teljesítés elvének érvényesülését. (MTI)