A foglalkoztatási osztályok hatékonyabb működését célzó, keleti megyékben elindított munkaerő-piaci program segítségével 3 százalék körülire csökkenthető a munkanélküliség Magyarországon.

Az új módszerrel a munkaerő-közvetítés eredményességét tovább lehet növelni, így az álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak egyre nagyobb számban léphetnek be az elsődleges munkaerőpiacra.

Mintegy 4,5 millióan dolgoznak ma hazánkban, a munkanélküliség pedig továbbra is nagyon alacsony, 3,7 százalékos, amivel az Európai Unióban az ötödik helyet foglaljuk el. 2010 óta közel 800 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a foglalkoztatási ráta pedig a harmadik legnagyobb növekedést érte el Málta és Litvánia után. Az új típusú foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatására a versenyszféra létszáma tovább nőhet, ami a vállalkozások munkaerő-szükségletét rövidtávon is kielégítheti.

A foglalkoztatás szerkezete is egyértelműen pozitív irányba változik, hiszen a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 47 ezer fővel csökkent, ezzel párhuzamosan a hazai elsődleges munkaerőpiac 80 ezer fővel bővült. A munkanélküliség ráta 78 hónapja csökkenő tendenciát mutat éves alapon, és az ország minden térségében kevesebb mint a felére mérséklődött 2010 óta, ennek köszönhetően érdemben csökkentek a területi különbségek is.

A rugalmas foglalkoztatás támogatásával, a munkaerő-tartalék képzésével, átképzésekkel és aktivitást ösztönző intézkedésekkel az elkövetkezendő időszakban még tovább nőhet a foglalkoztatás Magyarországon.

(Forrás: Pénzügyminisztérium, fotó: MTI)