Az Európai együttműködési nap alkalmából az Európai Bizottság az egész unióra kiterjedő nyilvános konzultációt indít a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályairól.

Az Európai együttműködési nap alkalmából az Európai Bizottság az egész unióra kiterjedő nyilvános konzultációt indít a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályairól.

Számos jogi és adminisztratív határ még mindig fennáll, ami tovább növeli a határon átnyúló tevékenységek terheit. Ennek következtében komoly gazdasági lehetőségek maradnak kihasználatlanul határrégióinkban. A nyilvános konzultáció révén a bizottság felmérheti a határrégiókban élő 185 millió uniós polgár véleményét a mindennapjaik során tapasztalt akadályokról, és megismerheti az azok leküzdésére vonatkozó javaslataikat – áll a bizottság által hétfőn kiadott közleményben.

Corina Creţu, a regionális politikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A kohéziós politika keretében 2014 és 2020 között több mint 10 milliárd eurót ruházunk be régióinkba a határon átnyúló együttműködés elősegítése érdekében. Azonban a finanszírozás nem elegendő, meggyőződésem szerint többet kell tennünk ennél. Az a szándékom, hogy mostani hivatali ideje során a bizottság konkrét javaslatokat készítsen a fennmaradó, határon átnyúló kérdések megoldására, és ehhez szükségünk van azoknak a polgároknak az értékes hozzájárulására, akik nap mint nap kénytelenek megküzdeni ezekkel az akadályokkal.”

Kezdeményezésének elősegítése érdekében Corina Creţu biztos arra kérte a felügyelete alá tartozó Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság felső vezetését, hogy járuljon hozzá a szóban forgó információgyűjtéshez, és a helyszínen népszerűsítse az Interreg (a regionális politika határon átnyúló együttműködési programjai átfogó kerete) programok előnyeit. A bizottsági tisztviselők október közepéig Európa-szerte tizenegy határ menti területre látogatnak el.

Az online nyilvános konzultáció három hónapig tart, és 2015. december 21-én zárul majd le. A konzultáció az EU belső határrégióira terjed ki, beleértve a Norvégiával és Svájccal közös határokat is. Az első következtetéseket 2016 elején fogják közzétenni.