A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint, határérték feletti policiklikus aromás szénhidrogéneket (pah) mértek Kínából származó őrölt gyömbérben.

Ezért a Nébih azt kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt. A szóban forgó őrölt gyömbér (Ground Ginger, Stodt Ingefar), márkája: T (Flying Tiger), kiszerelése 60 grammos, tételszáma: L1808173.

A közleményből az is kiderül, hogy az alapanyag Németországon keresztül került az EU piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle Magyarországra is. Az esetről a Nébih hivatalos úton, az EU riasztási rendszerén, a RASFF-on keresztül, Írország bejelentése alapján értesült.

A policiklikus aromás szénhidrogének (pah) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésüket a lehető legalacsonyabb szintre kell szorítani – írja a Nébih.

(NT