Barack Obama és Raul Castro öt évtized után felújítják az országaik közötti diplomáciai kapcsolatokat, ami a szigetország turizmusát pozitívan befolyásolta.

2015, úgy tűnik, rekord év lesz a kubai turizmusban – írja a Bloomberg. Az év első öt hónapjában több mint 1,7 millió ember látogatta meg az országot, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest; 2014-ben összesen 3 millió turista választotta szigetországot. Ebben az évben eddig minden hónapban kétszámjegyű volt a növekedés, a legnagyob, 21 százalékos bővülést májusban regisztrálták.

Idén eddig Kanada vezet 780 ezer látogatóval, ami éves összevetésben 14 százalékos növekedést jelent. Ezek a turisták viszont nem biztos, hogy mind kandaiak. „Amióta Obama elnök bejelentette a szigorítások enyhítését, sokkal többen utaznak az országba” – mondta Jury Krytiuk, a kubai utazásokra szakosodott A. Nash Travel foglalási vezetője. „Vannak kanadai vendégek, akik tengerparti vakációkat foglalnak, de az ő számuk eddig is magas volt. A növekedés az amerikaiaknak köszönhető.” Közvetlenül az Egyesült Államokból üdülési céllal a még érvényben lévő gazdasági embargó miatt nem lehet Kubába utazni. A kubai kormány nem is közli amerikai látogatók számát. De azt tudni lehet, hogy sok amerikai érkezik Kubába hivatalos vagy tanulmányi célból, illetve más országokon – Kanadán, Mexikón vagy Panamán – keresztül. 

Az Associated Press adatai szerint körülbelül 51 ezer amerikai látogatta meg a szigetet az év első 5 hónapjában, mintegy 14 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. (Az AP Jose Luis Perello Cabrerától, a Havannai Egyetem turisztikai tanulmányokkal foglalkozó tanszékének vezetőjétől kapta az adatokat, aki hozzáfér az állami statisztikákhoz.

Kuba már a második leglátogatottabb sziget a Karib-tengeren a Dominikai Köztársaság után. Az amerikai turisták száma várhatóan tovább növekszik. Jövőre a Carnival Corp is elindíthatja hajóit a szigetre; a JetBlue Airways pedig a hónap elején jelentette be, hogy heti rendszerességgel indít járatot New York és Havanna között (bár az még mindig tilos a legtöbb utazónak).

Az AirBnb rendszerben egyelőre csak kétezer szobát kínálnak magánszemélyek Kubában, mert az amerikai turisták bonyolultnak tartják, hogy maguk foglaljanak szállást. Az országnak az Idegenforgalmi Minisztérium szerint hozzávetőleg 61 ezer hotelszobája van. „Az amerikaiak ötcsillagos hoteleket fognak elvárni, de Havannában csak egy 4+ csillagos van” – mondta el Krytiuk, aki eddig 40 éven keresztül adott el társasutazásokat. „Ez pedig nem vet jó fényt az országra.”