A szlovák gazdasági tárca több beruházási ösztönzők nyújtásával kapcsolatos javaslatot is beterjesztett a kormány elé. Összesen 6 társaság 9,6 millió eurónyi támogatást kaphat. A cégeknek 27,4 millió eurót kell befektetniük és közel 400 munkahelyet kell létesíteniük Szlovákiában.

A Hyca cég azt tervezi, hogy Rimaszombatban konténerek és platók gyártásával foglalkozó új üzemegységet létesít. Erre a célra 1,2 millió eurót költ majd, 20 új munkahelyet hozva létre. Mindezért cserébe az államtól 660 ezer eurós támogatást kap – írja a hirek.sk.

A Kuenz – SK cég a kelet-szlovákiai Kenyhec községben akarja bővíteni a daruk és vízi erőművek alkatrészeinek gyártását. A beruházás értéke több mint 3,7 millió euró. A cég 43 új munkahelyet létesít majd. A beruházó az államtól 1,075 millió eurót kér.

Karászno községben akarja bővíteni az autóalkatrészek gyártását a Hyunnam SK. Csaknem 17 millió eurót akar beruházni, és összesen 240 új munkahelyet teremtene. Az állam a cégnek a tervek szerint 5,9 millió eurós támogatást nyújt, abból 5,7 millió eurót adókedvezmény formájában.

A VAW társaság Szucsány községben fel akar építeni egy új technológiai központot, amely az ipari automatizáció terén a tervezéssel, fejlesztéssel és innovációval kapcsolatos tevékenységre specializálódna. A cég több mint 1,5 millió eurót akar beruházni, s összesen 30 új munkahelynek kell létesülnie. A kormánynak 678 ezer eurós állami támogatást kellene jóváhagynia.

A Versaco cég a Rimaszombati járásban, Nyustya községben elsősorban a műanyag dísztárcsák gyártását akarja bővíteni. Saját termelése bővítésére több mint 1,3 millió eurót akar fordítani. 20 új munkahelynek kell létesülnie, az államtól 531 600 eurós támogatást kér.

Trencsénben akarja bővíteni az autók belső alkatrészeinek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó technológiai központját a Yanfeng Slovakia Automotive Interior Systems társaság, amely több mint 3,8 millió eurót akar beruházni, miközben 44 új munkahelynek kellene létesülnie. A befektető 802 574 eurós állami támogatásra számít.