Hat gyártó-tervező páros vesz részt a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár harmadik alkalommal megvalósuló design LAB elnevezésű inkubációs programjában, amely január végén fejeződik be.

A szakmai bizottság által kiválasztott hat gyártó-tervező páros esélyt kap innovatív termékek vagy termékcsaládok sorozatgyártására.

Az Art Innova Kft. és Dr. Vasváry-Nádor Norbert tervező egy eszközmegosztó bútorzat kifejlesztését célozták meg, amely alkalmas az eszközök (hivatalos iratok, tárgyak és akár csomagok) tárolására, azok másokkal való megosztására. A páros felismerte az intézményeken belüli logisztika kontaktmentességére mutatkozó igényt, ezért az APPACK a biztonságos tárolás és az időben független átadás-átvétel érintkezésmentességének problematikáját oldja meg technikailag.

A Concrazy Kft. és Kele Sára tervező összefogásaként megvalósuló Repeta projekt vendéglátóipari egységekbe kínál belsőépítészeti betontárgy kollekciót a bejárattól a mosdóig, kül- és beltérre egyaránt. A geometrikus alapformákból építkező tárgyak felületét vászonként értelmezik, így építészeti múltunkból táplálkozó absztrakt alkotások díszítik a kollekció darabjait. A fenntarthatósági törekvés anyagi és eszmei síkon egyaránt tetten érhető, a kollekció neve is a körforgásosságra utal.

A Shape projektet életre hívó Faktum Bútor Kft. és Horváth Máté közösen egy innovatív babaszobaként funkcionáló termékegyüttest kívánnak létrehozni, amely formavilágával, átalakíthatóságával, anyagfelhasználásával, gyártástechnológiájával tűnik ki. A bútorcsalád a kreativitás, az innováció és a fenntarthatóság jegyeiben született: elemei praktikus kialakításukból fakadóan évtizedekig használhatók, és megállják helyüket a babaszobán kívül is.

Gránit és Márvány Kft. és az Espiritu Consulting Kft. (Bessenyei Bettina tervező) kollaborációja, a Shango Outdoor Cooking projekt a megújuló energiaforrások felhasználásával csökkenti a környezeti terhelést. A hagyományos, kültéri főzési lehetőségek elektromos alternatívával való kiváltását célzó projekt lényege egy olyan mobil, kül- és beltéri indukciós főzősziget létrehozása és sorozatgyártása, mely jelenleg a piacon nem elérhető, technológiai szempontból így egy új innovációt képvisel.

Kárpitos Partner Group Bt. és az IO Line And Round Kft. (Hevesi Annabella tervező) közös projektje egy otthoni és közületi felhasználásra szánt kárpitozott pihenőszék, a PEACH Easy Chair. A székeknél az ékszerszerűen kidolgozott, 3D nyomtatott fém idomok a szivacs mechanikai torzítása révén érik el a kívánt ergonómiai hatást – formára szabás, ragasztás vagy épp öntés helyett. A páros az egyébként környezetterhelő kárpitosipari megoldások helyett gazdaságosabb és fenntarthatóbb megvalósítást ér el az innovatív szerkezeti technológiák alkalmazásával.

A Multifelt Factory Kft. és a Co & Co Designcommunication Kft. (Budai Márton tervező) a KILIM tapintható lámpacsaládra nyert támogatást, amelynek az alapanyag előállításához mindössze vízre, gőzre és hőmérsékletre van szükség. A felhasználó a test- és textilszerű megjelenésnek, valamint a fényerő önálló szabályzásának révén sajátjának és egyedinek érezheti a tárgyat, a termék egyszerre válik így az ember, a design és a funkció lenyomatává.

2022-ben is a Speed Dating esemény részeként mérhették fel a pályázó gyártók és tervezők az együttműködésben rejlő lehetőségeket. Az eseményen 17 gyártó és 12 tervező részvételével mintegy 50 beszélgetés zajlott le. Ezek eredményeként 36 pályamunkát adtak be a jelentkezők. A pályázatokat elismert szakemberekből álló bírálóbizottság értékelte, tagjai voltak Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Gyűjteményének főosztályvezetője, Majcher Barbara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főtanácsosa, Kovács Zsófia, a Max City Center menedzsere és Wilheim Gábor, a Fabunio-Magyar Fa-és Bútoripari Unió elnöke.

Augusztus elsején indult a hathónapos megvalósítási fázis, amelyben 2023 januárjáig készülnek el a véglegesített, értékesítésre szánt termékek.

Az MDDÜ egy-két havonta helyszíni szemlét tart, hogy figyelemmel kísérje a kollaborációs folyamatot. A megvalósítási időszakban az elkészített látványtervek és műszaki rajzok finomhangolása, az anyagok és formák kikísérletezése, a sablonok, illetve tesztdarabok elkészítése, az anyag- és gépbeszerzések, valamint a gyártmánytervek elkészítése és a termékek formai fejlesztése zajlik. A következő hónapokban elkészülnek az első prototípusok is.

Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója kiemelte, hogy a design LAB programban az innovatív megoldások és a formatervezők leleményessége révén olyan nemzetközi szinten is erős termékek jönnek létre, amelyek erősítik Magyarország designiparban betöltött pozícióját, amely komoly hatással vannak az országimázs építésére is.

Forintos-Szűcs Anita általános vezérigazgató a kollaborációk nyújtotta lehetőségeket értékelve azt mondta: pályamunkák elkészítésekor a gyártók és tervezők saját tapasztalataikat, alkalmazott technológiájukat és egyéni stílusukat kombinálják. „A program során megvalósított alkotások olyan új és formabontó megoldásokkal és szemléletben készülnek, amelynek köszönhetően büszkén képviselhetik a hazai kreatívipart akár a nemzetközi porondon is” – mondta.

Az MDDÜ 2020-ban azzal a szándékkal hozta létre a design LAB inkubációs programot, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői között, hogy támogassa a hazai tervezők és gyártók fejlődését, az új szereplők piacra lépését, nagy hangsúlyt fektetve a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére.

(Forrás: MTI/MDDÜ)