Az Ericsson legfrissebb iparági elemzésé szerint az 5G előfizetők száma 2024-ben eléri az 1,5 milliárdot, ezzel pedig a világ népességének több mint 40 százalékát fogja lefedni a szolgáltatás.

Ebből kiindulva nem túl meglepő, hogy ezáltal az 5G a globális bevezetésre szánt mobil technológia a leggyorsabban terjedő generációjává válik. A Mobilitási jelentés legújabb kiadásából az is kiderült, hogy a mobil IoT-kapcsolatok (Internet of Things – a dolgok internete) a számítások szerint hat éven belül meghaladják a 4 milliárdot.

Az Ericsson úgy véli, hogy az 5G bevezetésének legcsábítóbb elemei a megnövekedett hálózati kapacitás, a gigabájtonkénti költség csökkentése, valamint az új használati módok követelményei.

A jelentés alapján az 5G technológia átvételében várhatón Észak-Amerika és Északkelet-Ázsia fog az élen járni, ugyanis az előrejelzések szerint a mobil előfizetések előbbi 55 százalékát, míg utóbbi több mint 43 százalékát fogják kitenni. Nyugat-Európában pedig az 5G előfizetések 2024 végére várhatóan mintegy 30 százalékot tesznek majd ki.

Az Ericsson jelentéséből azt is megtudhattuk, hogy 2018 és 2024 között a teljes mobil adatforgalom várhatóan az ötszörösére fog nőni, az 5G hálózatok pedig a mobil adatforgalom 25 százalékát tudhatják majd a magukénak.

(NT)