Az első negyedévben a kis- és közepes vállalkozások 3,3 százalékkal több hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban; a teljes vállalati hitelállomány növekedési üteme ugyanakkor lassult.

A teljes vállalati hitelállomány január–márciusban éves alapon 0,6 százalékkal nőtt, míg a kkv-szektorban 3,3 százalékkal bővült; 2014 utolsó negyedévében a teljes vállalati hitelállomány 2,36 százalékkal nőtt, a kkv-k által felvett hitelek volumene azonban 1,5 százalékkal csökkent éves összevetésben– derül ki az MNB június 5-én közzétett jelentéséből. A negyedév folyamán 76 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket a növekedési hitelprogram (NHP) keretében, ami meghaladja a tavalyi év azonos időszakának értékét. A monetáris tanács időközben döntött a kockázatosabb kkv-kat célzó NHP+ elindításáról is. 

A kkv-k hitelállománya a 2015. január–márciusinál gyorsabb ütemben, utoljára 2009 első negyedévében növekedett (3,6 százalékkal).

Forrás: MNB

Enyhültek a feltételek

A hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján a vállalati hitelek feltételei enyhültek, míg a hosszú lejáratú hitelek iránti kereslet növekedett az első negyedévben. A vállalati forinthitelek kamatai csökkentek, elsősorban a nagyobb hitelösszegek esetén megközelítve ezzel az euróhitelekét, miközben régiós összehasonlításban is kedvező volt a hazai vállalati hitelek átlagos kamatszintje.