Két ezüst és négy bronzérmet szerzett a tizennégy szakmában versenyző magyar csapat a fiatal szakmunkások Európa-bajnokságán Göteborgban.

A 2016. évi göteborgi EuroSkills versenyen 35 szakmában 28 országból mintegy ötszáz fiatal szakmunkás mérte össze tudását december 1-3. között. A 16 magyar fiatal tizennégy szakmában indult a versenyen.

Ezüstérmes lett a Tóth Bence és Vajgel Viktória alkotta informatikai csapat (IT specialista), Stadler Bence épületasztalos, bronzérmet szerzett Molnár Zsófia virágkötő, Pányi Péter hegesztő, Szöllősi-Vágó Éva fodrász és Beke Barbara szépségápoló.

A nemzet legjobbja elismerést az informatikai csapat, Tóth Bence és Vajgel Viktória kapta.

A magyar csapat az átlagpontszámok alapján az 5. helyen, az éremtáblán a 8. helyen végzett 28 ország között.

A vasárnap kihirdetett eredményt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy értékelte, hogy a magyar csapat megállta a helyét, nagyon erős versenyben, az EuroSkills történetének legnépesebb mezőnyében érte el a kiváló, tisztességes eredményt.

Rengeteg munkát fektettek be a versenyzők, a felkészítők, a vállalatok. Mindez jó alapot teremt a 2018-as budapesti EuroSkills verseny megrendezéséhez – mondta az MKIK elnöke.

Parragh László kiemelkedőnek nevezte az informatikai csapat teljesítményét, amely jól mutatja, hogy a magas hozzáadott értéket jelentő technikák nagy jelentőségűek, és ebben a magyar szakemberek megállják a helyüket. Az épületasztalos helyezése azt mutatja, hogy a faiparban erős hagyományok és elkötelezett oktatók vannak – tette hozzá.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta: figyelemre méltó, hogy a szépséggel kapcsolatos területen – fodrászat, szépségápolás, virágkötészet – három versenyző is érmet szerzett, a hegesztés területén pedig a fiatal magyar szakmunkás nagyon erős mezőnyben került a dobogóra. Utóbbi azt az üzenetet hordozza, hogy a magyar újraiparosításnak vannak szakmai bázisai – jegyezte meg.

A záró eseményen a svéd házigazdák az EuroSkills zászlóval átadták stafétabotot a következő versenyt, a 2018. évi budapesti EuroSkills-t szervező Magyarországnak.

Az EuroSkills versenyen 500 pont feletti teljesítményért kiválóság érmet kapott Varga Tamás ápolás és gondozás, Liszi Roland bútorasztalos, Zilahi Krisztián László és Balázs Dávid mechatronika szakmában. (MTI)