Szakma Sztár Fesztivál, Busexpo, Gyulai Pálinkafesztivál, Pécsi Egyetemi Napok, Herényi Virágút és Borzsongás Fesztivál: a hét programjaiból, rendezvényeiből válogattunk.

Április 24-26. Szakma Sztár Fesztivál (Budapest)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben is megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek országos döntőjére „X. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában kerül sor. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében. A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlik. 

Április 25-29. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál (Miskolc)

A fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett: a színvonalas produkciók bebizonyítják a nézők számára, hogy a kortárs tánc nem egy elvont, megfoghatatlan valami, hanem szórakoztató, érdekes és mindenki számára érthető színházi élmény. Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett francia, lengyel, olasz és német együttesek is bemutatkoznak. A fesztivál négy napja alatt minden korosztály megtalálja a számára izgalmas előadást. A legkisebbeknek egy nagyon látványos, technikai trükköket felvonultató interaktív mesét hoz az olasz együttes, míg a németországi előadók a globalizáció kérdését feszegetik rengeteg humorral egy ifjúsági előadásban.

Április 16. Busexpo (Zsámbék)

Az ingyenesen látogatható kiállításon a magyarországi autóbuszgyártás, forgalmazás és az autóbuszos személyszállítási szolgáltatások képviselői sorakoznak fel. A fizetős konferencia idén egy önálló, új szekcióval bővül: a magyar autóbuszgyártás ülésével. A hazai buszgyártás lehetőségeivel, kérdéseivel és jövőjével foglalkozó témakör mellett lehetőség van részt venni a plenáris ülésen is, amelyet további két szekció kísér: a közszolgáltatási és a különjárati szekciók.

Április 28-30. Gyulai Pálinkafesztivál (Gyula)

Gyula ismét a pálinka fővárosává válik, hiszen a legfinomabb pálinkák készítői gyűlnek egy helyre, hogy megmutassák, milyen is az érett gyümölcsöt megidéző, igazi pálinka. A Gyulai Pálinkafesztiválon a minőségi és különleges termékek közül válogathatnak a látogatók. Napközben programok, esténként pedig országosan híres előadók szórakoztatják a közönséget.

Április 28-30. Pécsi Egyetemi Napok (Pécs)

2017 tavaszán újra jön a Pécsi Egyetemi Napok, közismert becenevén: a PEN. A 650 éves jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem legnagyobb kulturális és szórakoztató rendezvénysorozata három napra újra megmutatja országnak-világnak, milyen is pécsi egyetemistának lenni.

Április 29. Palacsinta Fesztivál (Balatongyörök)

A Palacsinta Fesztiválon a vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és -forgató tudásukat. A szerencsés győztes(ek) elnyerik a Györöki Palacsintás király és Palacsintás királynő címet. A még szerencsésebb vendégek pedig végig kóstolhatják a különlegesebbnél különlegesebb palacsintákat töltött, panírozott, csúsztatott, rakott, csőben sült palacsintákat. Emellett gyermekprogramok, kézműves játszóház és zenés programok színesítik a rendezvényt.

Április 29. Fiatalok napja (Ajka)

Ajkán a sport és zeneszerető ifjúságot várják szombaton a szabad levegőre a Fiatalok Napja nevű, hagyományteremtő szándékú városi rendezvényre. Helyszíne az ajkai extrém sportpálya és a Civil Ház udvara, a Sport utcában. A rendezvény mindenki számára díjtalan. Lesznek rolleres, gördeszkás, bmx-es, görkorcsolyás, és mountainboard-os találkozók és bemutatók. Majd 19 órától zenei programok szórakoztatják a közönséget közönséget. Fellép Sub Bass Monster.

Április 29-30. Herényi Virágút (Szombathely)

A Herényi Virágút nevű rendezvény Magyarországon egyedülállóan – közel egy kilométer hosszú útvonalon – több mint 30, főként helyi (herényi és kámoni) virág-és dísznövény kertészet kiállítása és vására Szombathely herényi városrészének utcáin és terein. A rendezvény különlegessége, hogy a kiállító és portékáit kínáló virág-és dísznövény kertészek és vállalkozások ezen az útvonalon, illetve közvetlen közelében laknak, vagy a telephelyük van itt, tehát mindenképpen kötődnek a területhez. A vásározókat a szebbnél-szebb virágok, növények mellett kézműves kirakodóvásárral, vásári ételekkel és italokkal, több helyszínen zajló kulturális-és szórakoztató programokkal, gyermekprogramokkal, valamint minden évben újabb-és újabb újdonságokkal várják a szervezők.

Április 29-május 1. Borzsongás Fesztivál (Villány)

A Villányi borvidéken 12. alkalommal rendezik meg a Borzsongás Fesztivált 2017-ben: lesz májusfaállítás, blues-, jazz-, rock`n`roll, magyar táncház és latin tánctábor, grill party, stifolderverseny, Bor-Ász futball gálamérkőzés és természetesen villányi borok, ételkülönlegességek, kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás, gyalog-, és kerékpártúrák a borvidék dűlői között. Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű programban vehet részt, ha ellátogat Villányba.