Michael Ignatieffet, a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának professzorát választotta egyhangúlag a Közép-európai Egyetem (CEU) szenátusa és kuratóriuma az intézmény ötödik elnök-rektorává.

Díjnyertes kanadai író, tanár, korábbi politikus és Kelet-Közép-Európát kiválóan ismerő történész a jelenlegi elnök-rektort, John Shattuckot követi, akinek vezetése alatt dinamikusan fejlődött az egyetem.

Az 1991-ben a magyar-amerikai filantróp, Soros György által alapított CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált posztgraduális felsőoktatási intézmény, amelynek küldetése a nyílt társadalom és a demokrácia eszméjének tanulmányozása és támogatása.

A CEU közleményben idézte Soros Györgyöt, aki szerint John Shattuck vezetése alatt egyedülálló, globális intézménnyé fejlődött az egyetem, Michael Ignatieff pedig tudós, de jártas a politika világában is, ezért ideális választás a CEU vezetésére a kihívásokkal teli időkben.

Michael Ignatieffet az egyetem új rektorának kiválasztására alakult, Jonathan Cole, a CEU kuratóriumi tagja és a Columbia Egyetem korábbi rektorhelyettese által vezetett bizottság javasolta és választotta ki, miután John Shattuck, aki hét éven át volt a CEU elnök-rektora, 2015 szeptemberében bejelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően július végével leköszön posztjáról. Az egyetem fenntartója a felsőoktatási törvénynek megfelelően az illetékes magyar hatóságoknál kezdeményezni fogja a kanadai professzor rektori megbízását.

John Shattuck vezetése alatt a CEU – 107 országból érkező hallgatói közösségével – a világ egyik leginkább nemzetközi egyeteme lett. A rektor vezetése alatt a CEU tantestülete rekordösszegű kutatási támogatást nyert, nagymértékben nőtt a jelentkező diákok száma, valamint az egyetem adományozóitól beérkezett pénzügyi támogatás mértéke is emelkedett. Az intézmény tudományos eredményeit nemzetközileg is magasan jegyzik.