Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a minimálbért legalább kétezer lejre kell emelni, hogy a munkaerőt otthon tartsák.

Az elmúlt közel tíz évben látványosan csökkent a munkanélküliség Háromszéken, cél, hogy ez stabilizálódjon, a fizetések növekedjenek, és a mélyszegénységben élőket felzárkóztassák – jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

2008-ban Kovászna megye az utolsók között kullogott a munkanélküliség tekintetében, csak Mehedinți és Vaslui megyékben volt arányaiban több nyilvántartott állástalan – írja a Krónika.

Azóta folyamatosan javult a helyzet, 2015-ben már 17 megyét, tavaly 24-et, míg idén 26 megyét utasít maga mögé Háromszék. Idén először az országos átlag alatt van a munkanélküliségi mutató.

A sepsiszentgyörgyiek egy része a közeli Brassóban dolgozik és költekezik, de az ottani munkaerőpiac telítettsége miatt a cégek egy része átpártolhat Háromszékre.

A polgármester szerint a munkaerő helyben tartásához legalább 2 ezer lejre kell emelni a minimálbért.

„Romániából 3,5 millió ember ment külföldre, ugyanakkor a születési arány 1989-hez képest a felére csökkent. A brutálisan negatív demográfiai spirált, a kivándorlást a minimálbér növelésével lehet megállítani. A vállalkozóknak a versenyképességet kell növelni” – összegezte a polgármester.

Az elmúlt 27 évben a román kormányok szociális politikája arra ösztönözte a szegényebbeket, hogy segélyekből éljenek, sok gyereket vállalva várják a támogatásokat, és nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem látták a szüleiket reggel elmenni munkába.

„Változás akkor következik be, ha lesz veszíteni valójuk. Amíg törvénytelenül épített lakásokban élnek, nincs veszítenivalójuk, önkormányzati, állami lakásokat kell építeni számukra, integrált projektekben kell gondolkodni” – mondta Antal Árpád.