Több mint ezer jelentkező, közel háromszáz kiválasztott pályázó és már ötvenezernél több szavazat az Erste Higgy Magadban! pályázatának eddigi mérlege. A jelentkezők közül többen bemutatkoztak a hétvégén a bank Higgy magadban! Karácsony Vásárán.

Az Erste Higgy Magadban! pályázatának az a célja, hogy anyagi és szakmai támogatást nyújtson olyan – szervezetektől és magánszemélyektől származó – ötletek, projektek megvalósításához, amelyek hosszú távon, tehetségeket felkarolva segítik a projekt célcsoportjainak életét és példamutatóan állnak az általunk célul kitűzött társadalmi szerepvállalásunk mellé.  Magyarország legszélesebb körű, társadalmilag hasznos vállalkozásokat támogató pályázatán mindenki indulhatott elképzelésével.

Az erstehiggymagadban.hu honlapra azok a társadalmilag hasznosnak ítélt pályázatok kerülhettek ki, vagyis azok kaptak esélyt a támogatás elnyerésére, amelyeket a zsűri előzetesen megvalósíthatónak és fenntarthatónak ítélt. Három pályázat nyerhet majd összesen tízmillió forintot: a közönségszavazás nyertese mellett a zsűri két további projektet választ, amelyek az anyagi támogatáson túl szakmai segítséget is kapnak terveik megvalósításához.

Az Erste Bank mindennapi működésének részévé kívánja tenni az eddig a pénzintézetek érdeklődésére kevéssé számítható társadalmi vállalkozások és induló cégek segítését, inkubációját. A bank ez év elején indította el Magyarországon a kifejezetten társadalmi vállalkozásokat segítő Seeds (Social Enterprise Establishment and Development) programját, amelyben az esélyegyenlőséget növelő, a rászorulók életminőségének javítását célzó több tucatnyi szervezet kapott és kap folyamatos szakértői támogatást ahhoz, hogy megállja a helyét az üzleti világban.

Az ősszel útjára indított Erste Higgy Magadban! pályázat során az ötleteknek semmi sem szabott határt, magánszemélyek és szervezetek ugyanúgy feltölthették elképzeléseiket, egyetlen kérdőív kitöltésével elindulhattak a megmérettetésen. A december közepéig tartó szavazáson 126 magánszemély és 163 szervezet – alapítvány és vállalkozás – tervei versenyeznek egymással. A legtöbb pályázat közvetlenül hátrányos helyzetűeknek nyújtana segítséget, közel ugyanennyien szeretnének társadalmi célokat szolgáló vállalkozásuk beindításához támogatást kapni, és számos művészeti, oktatási projektet is segíthetnek szavazatikkal az erstehiggymagadban.hu honlap látogatói.

„Az idei két programunk sikerének kulcseleme, hogy az elmúlt évek következetes munkájával sikerült a látókörünkbe vonni a ma és a holnap társadalmi vállalkozóit. Azt mindig nehéz megítélni, hogy ezt mennyire hitelesen sikerül tenni: egy ilyen hitelességi mércének gondolom a közösségi médiát, ahol nagy örömmel látom a megosztások-megosztásaimnak a megosztásait, és nem kevésbé értékes visszajelzés az sem, hogy a Higgy Magadban! közönségszavazás félidejében a voksok száma már meghaladja az 50 ezret” – mondta Czafrangó János, az Erste Bank Hungary Szociális Bank Fejlesztés és Menedzsment igazgatója.

Az Erste budapesti székházának szomszédságában tartott kétnapos vásáron többek között kézműves szappanokat és illatos szappanvirág dekorációkat, ékszereket, bőrtárgyakat, kerámiákat, képeslapokat és faliképeket vásárolhattak a látogatók. Megjelent a vásáron a Nem Adom Fel Café és a Romani Design is.

Fotó: A Higgy Magadban! kampány kiválasztottjai