Hárommilliárd forintos támogatást nyújt a kormány a jelen és a jövő házait bemutató Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő verseny megrendezésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kifejtette, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 elnevezésű nemzetközi rendezvényen a világ minden tájáról érkező innovatív fiatalok, tapasztalt mentorok segítségével olyan házakat építenek, amelyek a jelen és a jövő házépítészetét tükrözik: energiatakarékosak, olcsók, gazdaságosak, fenntarthatóak, energiahatékonyabbak és kényelmesebbek.

György László beszélt arról, hogy a verseny keretében megépülő házakból a kormány kiállítóközpontot szeretne majd kialakítani, amelyet később innovatív hazai épületekkel és megoldásokkal egészítenek ki. Szeretnénk megmutatni a lakosságnak, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha új, gazdaságos, energiahatékony és innovatív házat kívánnak építeni.

Dauner Márton, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. vezérigazgatója a rendezvény második workshop eseményén arról beszélt, hogy érdemes volt az elmúlt két évben küzdeni azért, hogy Magyarország lehessen a nemzetközi verseny házigazdája.

A cég közlése szerint a nemzetközi zsűri 2017-ben az ÉMI Nonprofit Kft. által készített projekttervet választotta ki a 2019-es Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő verseny megrendezésére, amelyről 2018. december 27-én jelent meg a kormány határozata. A Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) versenyt, amelyen a világ 29 egyeteméről várhatóan 16 csapat vesz részt, 2019 július 12-27. között Szentendrén rendezik, a versenyhez kapcsolódó kiállítás pedig szeptember végéig lesz látható. Önálló csapatot indít a Budapesti Műszaki Egyetem, míg a Debreceni Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem konzorciumok tagjaként versenyez majd.

A versenyzők tíz versenyszámban (tízpróba) mérettetik meg magukat és házaikat: építészet, mérnöki tervezés és kivitelezés, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, innováció és életképesség, cirkularitás és fenntarthatóság, kényelmi feltételek, lakóház-funkcionalitás és energiamérleg.

(Forrás: MTI/ITM/SDE)