Tavaly összesen 35 olyan, hazai nagyvállalat kapott támogatást beruházásához a magyar államtól, amely mérete miatt uniós forrásra nem pályázhat. A több mint 24 milliárd forint segítségével 1147 munkahely jön létre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os döntése alapján összesen 24,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap költségvetési forrásból 35 hazai nagyvállalat. A dotációnak köszönhetően több mint 60 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg és 1147 új munkahely jön létre Magyarországon – mondta sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szaktárca kezdeményezésére először 2015-ben döntött úgy a kormány, hogy 3 milliárd forinttal támogatja azokat az ipari nagyvállalatokat, amelyek fejlesztik technológiájukat, bővítik kapacitásaikat és új munkahelyeket teremtenek, de uniós támogatásból nem részesülhetnek.A nagyvállalati beruházási támogatási program első évének tapasztalatai azt mutatták, hogy ez a támogatási forma sikeres, az előző időszakban 14 vállalat részesült a támogatásokból, amelynek révén csaknem 9 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon és közel 500 munkahely jött létre – ismertette.

Varga Mihály újságírói kérdésre elmondta: a támogatási keretösszeg felülről nyitott, eredetileg tavaly csak 15 milliárd forintot szántak erre a célra, azonban a megnövekedett beruházási hajlandóság miatt megemelték a keretösszeget. A jelenlegi tervek szerint az idén is – az államháztartás teljesítményétől függően – összesen 15 milliárd forint nagyvállalati beruházási támogatásról dönt a kormány. Amennyiben viszont a tervezett bevételi többletek megvalósulnak, az idei keretösszeg is felfelé módosulhat – jegyezte meg. (MTI)