Még soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatási ráta Magyarországon, megközelítette a 70 százalékot, ami azt jelenti, hogy 2010 óta több mint 15 százalékpontot emelkedett.

A szezonalitást kiszűrve a foglalkoztatottak száma már második hónapja 4 és fél millió fölött van, 2010 első negyedévéhez képest 820 ezerrel dolgoznak többen ma hazánkban.

A munkanélküliség csökkenésével párhuzamosan a foglalkoztatás növekedése döntően a versenyszférában ment végbe, ahol kilenc év alatt közel 700 ezerrel többen álltak munkába. A foglalkoztatási osztályok átalakításával, a munkaerő-közvetítés hatékonyabbá tételével az Európai Unióban is dobogós, 3,6 százalékos munkanélküliséget három százalék alá szeretnénk mérsékelni, hogy megvalósuljon Magyarországon a teljes foglalkoztatás.

A kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek, valamint a tartósan magas gazdasági növekedéssel összefüggésben kialakuló dinamikus foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően éves alapon már 81 hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliség. Az aktivitás további növelésével, a szakképzés átalakításával és a képzések, átképzések révén tovább növelhető a foglalkoztatás hazánkban. A vállalatok hatékonyság-javító intézkedései és a hatékonyabb munkaerő-gazdálkodásuk tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)