A reálkeresetet szerényen növelő béremelésben tudnak partnerek lenni a minimálbér és a szakmunkás bérminimum esetében jövőre a munkáltatók – számoltak be a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán tartott egyeztetésről.

A szakszervezeti oldal középtávú bérfelzárkóztatási programban gondolkodik, amely célul tűzte ki a minimálbér nettó értékének a létminimumhoz történő felzárkóztatását – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a keddi egyeztetésről az MTI-nek.

A szövetség elnöke ismertette a MaSzSz 4-szer 9 elnevezésű bérfelzárkóztatási programját, ami három évre szólna. A lényege, hogy 3 éven keresztül 9 százalékkal emelkedne a minimálbér és a szakmunkás bérminimum, a negyedik kilences pedig az alacsony keresetűek esetében a 9 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetsége főtitkára hangsúlyozta: a VOSZ konszolidált, serény, ám reál pozíciót javító bérnövekedésben tud partner lenni. A jelenlegi adó- és járulékrendszer keretein belül nem lehet olyan radikális minimálbér és garantált bérminimum emelést elképzelni, amilyent a munkavállalói oldal felvetett.

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetség elnöke kiemelte, hogy a jövő évi béremelés a nemzetgazdasági ágazatok közül háromban, a kereskedelemben, az építőiparban és a feldolgozóiparban összesen 600 ezer munkavállalót érint, ezért azt javasolták a kormánynak, hogy ezekben az ágazatokban a munkahelyvédelmi akciótervhez hasonlóan adjon bizonyos kedvezményeket a munkáltatói szervezeteknek.