Három év alatt több mint 10 ezer hallgató vett részt az egyetemi startupprogramban – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára Kápolnásnyéken.

Bódis László az EFOTT keretében megrendezett Hungarian Startup University Program (HSUP) Demo Day konferenciát megnyitó beszédében elmondta, 2020-ban indult el az egyetemi startupprogram, hogy az innovatív magyar fiatalokat vállalkozásindításra ösztönözze.

A három tanév alatt csaknem 500 csapat dolgozta ki startupját, több mint kétezer hallgató részesült több mint 1,3 milliárd forint ösztöndíjban, és 49 projekt jutott el a Demo Day-ig, ahol profi befektetők előtt mutathatták be elképzeléseiket.

A helyettes államtitkár jelezte, az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve szeptembertől változtatni fognak a programon, így a legjobb csapatok indulótőkét kapnak, hogy piacra léphessenek; ezzel párhuzamosan kisebb ösztöndíjat fognak adni, továbbá most már nemcsak az egyetemek választják ki a nekik legjobban tetsző elképzeléseket, hanem a profi befektetők is beleszólnak a kiválasztásba. Ezeken túlmenően angol nyelvű, az eddiginél innovatívabb, tartalmasabb tananyagot dolgoznak ki, amelyet néhány egyetemen bevezetnek, majd 2024 szeptemberétől minden egyetemre eljuttatnak.

Bódis László emlékeztetett arra, hogy a hallgatók az első félévben e-learning-képzést kapnak, amelyben részletes ismeretekre tehetnek szert a startupokról, azok indításáról és működtetéséről.

A félév végére egyoldalas projektjavaslatot kell készíteni, és az ország legjobb 200 ötletét megalkotók a második félévben ösztöndíjat kapnak azért, hogy részletesen kidolgozhassák startupjukat, majd a legjobb 20 csapat jut el a Demo Day-re.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az elmúlt három évben akadt néhány olyan projekt, amely már árbevételt is termel, de szeretnék, ha jóval több ötlet valósulna meg.

(Forrás: MTI)