A nyolc hónapja létrehozott Hiventures kockázatitőke alapkezelő tervei szerint 3-5 év elteltével, mintegy 30 százalékos éves hozammal lép ki befektetéseiből, az általa megvett startup cégekből.

A Hiventures a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat, az MFB-csoport tagja, a következő években 57 milliárd forintot akar kihelyezni kockázati tőkebefektetések formájában, így méretében és szerepét tekintve is Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázatitőke alapkezelő vállalkozása. Feladata az értékteremtő hazai startup-ökoszisztéma kialakítása – nyilatkozta Kisgergely Kornél vezérigazgató.

A Hiventures két alapot kezel, az egyiket a magyar állam finanszírozza, ez 20 milliárd forintos összeggel rendelkezik, a másik egy uniós alap, amely 37 milliárd forinttal gazdálkodik. A két alap együttesen 57 milliárd forint összegű  befektetéssel tudja támogatni a magyar startup vállakozásokat – hangsúlyozta. Az alapkezelő három befektetési programján keresztül a vállalkozások számára legkritikusabb időszakban, az ötlet kidolgozásától egészen a piaci értékesítés felfuttatásáig tőkével és partnerek felkutatásával segíti a startup cégeket. Ez a teljes startup életúton átívelő támogatási rendszer egyedülálló a piacon és a régióban – mutatott rá a vezérigazgató.

Kisgergely Kornél kiemelte: a társaság fennállása óta eddig ezer projektet vizsgált meg, és 115 pozitív befektetési döntéssel 10 milliárd forint odaítéléséről döntött, amiből 4 milliárd forintot már ki is helyezett a startupokhoz. “Úgy tevékenykedünk a piacon, mint bármelyik más kockázati tőketársaság, ötven százaléknál kisebb részesedést vásárolunk a startup cégekben, majd 3-5 év múlva értékesítjük a tulajdonrészünket. Közben arra ösztönözzük a vállalkozásokat, hogy folyamatosan növeljék a cégük értékét, és lépjenek ki a külpiacra” – összegezte.     

A Hiventuresnek nincsenek preferált ágazatai, de a 37 milliárd forintos uniós alapból 7 milliárd forintot az információ-kommunikáció területén kell befektetni. Ezzel együtt a szoftveres megoldások adják a tőkebefektetésért pályázók döntő részét – fűzte hozzá. Kisgergely Kornél kifejtette, Magyarország önmagában túl kis piac, itt nehéz gyorsan, sokat növekedni, feltétlenül szükség van regionális jelenlétre, így a Hiventures a nemzetközi piacra lépésben is segíti a magyar startupokat. Ezt a célt, illetve a régiós gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítését szolgálta az idén ősszel megrendezett V4 Startup and Innovation Tour rendezvénysorozat is – mutatott rá a vezérigazgató.

Kisgergely Kornél elmondta: olyan startup cégekbe is befektetnek, amelyekben már más külföldi befektetők is tulajdonosként jelen vannak, tárgyalnak egy olyan befektetésről például, ahol egy nagy német vállalattal közösen ruháznának be egy magyar startup cégbe. Hozzátette hogy ezt az ügyletet várhatóan januárban kötik meg. Emellett egy másik befektetéshez 1-2 hónapon belül egy cseh befektetői csoport is társul szavai szerint. (MTI)

Fotó: Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója (b2), Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke (b3), Kisgergely Kornél, a Hiventures Kockázati Tőkealap Kezelő vezérigazgatója (j2) és Katona Bence, a HiventuresKockázati Tőkealap Kezelő vezérigazgató-helyettese (j) a startup cégek regionális együttműködésének előmozdítására megrendezett V4 Startup and Innovation Tour rendezvény sajtótájékoztatóján