A Fundamenta-Lakáskasszánál az év első felében harmadával nőtt az újonnan folyósított lakáshitelek összege az előző év azonos időszakához képest. Az új lakáshitelek volumene idén elérheti az 500 milliárd forintot Magyarországon.

A Fundamenta kifejezetten új lakás építésére nyújtott hiteleinek összege több mint 50 százalékkal emelkedett egy év alatt a lakásépítést támogató központi intézkedések kedvező hatására. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé kiegészítő forrásként eddig mintegy 2100 lakáshitelt folyósított a társaság – közölte a cég.

A Fundamentánál a nyári hónapokban fokozott érdeklődést tapasztaltak az olyan hitelfelvételi lehetőségek iránt, amelyekkel a szülők egyetemi tanulmányt kezdő gyermekük lakását kívánják megvásárolni. A lakossági reáljövedelmek stabil emelkedése, a munkaerőpiaci feltételek javulása, a korábban elhalasztott lakásvásárlások, -felújítások, valamint a kormányzati intézkedések jelentős keresletet indukálnak a lakáshitel-piacon.

A közlemény szerint a Fundamenta 2009 végéhez képest mintegy két és félszeresére növelte élő lakáshitel-ügyeinek számát júliusra, így már több mint százezer hitelszerződést kezel. Lakáshitel-állományát az elmúlt hat és fél év alatt megtízszerezve, elérte a 250 milliárd forintos volument. Az említett időszak alatt megnégyszereződött az egy hitelügyre vetített átlagos hitelösszeg is, jelenleg meghaladja az ötmillió forintot. (MTI)