Akár 30 ezer új terminállal is bővülhet idén a jelenleg mintegy 100 ezer magyarországi elfogadóhely a 2,4 milliárd forintos támogatási keret felhasználásával.

Magyarországon a kettős bankrendszer kiépülésével a 90-es években jelentek meg a bankkártya-elfogadó helyek, majd az elmúlt 20 évben több mint 100 ezer terminált alakítottak ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 2,4 milliárd forint támogatási keretet allokált új terminálok kiépítésére, ami az elmúlt 20 év legnagyobb ilyen irányú fejlesztése lesz a piacon, és igen látványos, 25-30 százalékos növekedést eredményezhet idén az elfogadóhelyek számában – mondta el Országh Mihály, a K&H Kkv disztribúció vezetője.

A jelenlegi támogatási keret igénylői között lehetnek új és már működő vállalkozások is, kitétel azonban, hogy csak olyan elfogadóhelyen vehető igénybe a terminálonként 80 ezer forintos vissza nem térintendő támogatás, ahol 2016. december 7. előtt még nem volt elérhető a bankkártya elfogadás, illetve kizárólag olyan berendezésekre, amelyek színes érintőkijelzővel rendelkeznek és egyérintéses fizetési tranzakcióra is alkalmasak.

Jelenleg leginkább a kiskereskedelemben érezhető az egyérintéses kártya elfogadóhelyek iránti igény intenzív növekedése. A szakember szerint az újonnan induló cégek már eleve felmérik, hogy üzletük sikerességéhez, fejlesztéséhez erre a szolgáltatásra is szükség van, így ők sokkal nyitottabbak a bankkártya-elfogadó helyek telepítésére. Most viszont azok a már működő vállalkozások is kedvet kaphatnak, akik eddig vonakodtak.

A támogatást igénylők egy további fontos körét jelenthetik azok a jövedéki termékeket árusító nagykereskedések, amelyeknél a jövedéki törvény idei változásai szerint április 1-jétől kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek kiskereskedelmi partnereik. „A beérkező igényekből azt látjuk, hogy fokozatosan nő a cégek érdeklődése, de még nem értük el a csúcsot. Bankunk felkészült a növekvő számú igények fogadására, de mivel a befogadott szerződéstől számítva, legalább 10 napos átfutási idővel kell számolni a terminálok kihelyezésére, ezért a jövedéki nagykereskedések számára azt javasoljuk, hogy mindenképpen érdemes a megadott határidő előtt lépni” – hívta fel a figyelmet.