A magyarországi vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül lekörözi konkurenseit.

A K&H félezer hazai cégvezetőt kérdezett meg arról, hogyan alakul versenyhelyzete konkurenseivel szemben egy éven belül. A felmérés tíz éves történetében tavaly mélypontra jutott a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, azóta azonban egyre kedvezőbben nyilatkoznak a kis- és középvállalkozások (kkv) erről – derült ki a K&H közleményéből. A 2015-ben elért mélypontot követően erőteljes javulás vette kezdetét, fél év alatt szinte megduplázódott a javuló versenyhelyzetet feltételezők aránya. Jelenleg a cégek negyede véli úgy, hogy egy éven belül lekörözi konkurenseit – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Magyarország a versenyképességi térképen egyelőre azonban nem szerepel előkelő helyen. A Világgazdasági Fórum legutóbbi (2015. szeptember 30-i) versenyképességi rangsorában és az IMD (Institute for Management Development) legfrissebb, június elején publikált rangsorában egyaránt kedvezőtlen helyen vagyunk: előbbinél a 63., utóbbinál pedig a 46. helyet foglaljuk el jelenleg. Ezzel a világ középmezőnyébe tartozunk, míg az EU ötödik leggyengébb tagállama vagyunk, csupán Ciprust, Szlovákiát, Horvátországot és Görögországot megelőzve. 

A különböző ágazatok közül főként a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy jobb pozícióban lesznek konkurenseikkel szemben (30 százalék), a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozások egyaránt negyede nyilatkozott így, míg az ipari szektorban a legalacsonyabb ez az arány (21 százalék). Regionális bontásban a romló versenyhelyzetet igen eltérően látják a vállalkozások. Leginkább az alföldi cégek számítanak arra, hogy elmaradnak versenytársaiktól (14 százalék), míg a többi régióban ez az arány 10 százalék alatti, Észak-Magyarországon például mindössze egy százalék.