A kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnye mellett kampányol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. 7 kereskedelmi lánc közreműködésével.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum idén is folytatja nagy sikerű dinnye fogyasztásösztönző kampányát. A kampányban résztvevő kereskedelmi áruházláncok budapesti és vidéki üzleteiben július 6-tól augusztus 20-ig hét héten át, hetente két napon kóstoltatják és népszerűsítik a hazai dinnyét.

Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő körzet termelőinek beszámolói alapján – az optimális időjárásnak köszönhetően – jól indult a dinnyeszezon; minőség és mennyiség tekintetében kiváló dinnyetermésre lehet számítani.

A hazai piac évente 120-150 ezer tonna dinnyét vesz fel, az egy főre jutó fogyasztás évi 12-15 kg, amit az időjárás jelentősen befolyásol. Idén Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termelnek görögdinnyét, az öt nagy „dinnyés” tájkörzet közül a legnagyobb területen Békés megyében, 1910 hektáron, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ.

Emellett még 389 hektár szórvány területen folyik dinnyetermelés. Országosan 200 ezer tonna körüli összterméssel számolhatunk ebben az évben. A technológiai fejlődés jól nyomon követhető, a legtöbb termőkörzetben már szinte teljes mértékben oltott dinnyét valamint új fajtatípusokat is (különleges, feketehéjú és sárgahúsú magnélküli) termesztenek, illetve más térségekben szintén terjednek a korszerű termelési módok.

A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar minőségi dinnye mehet exportra. A nyári időszakban Európában meghatározó a magyar dinnyetermelés, ekkor csökken a korábban induló mediterrán termelés, amely idén valamelyest alacsonyabb volumenű.

Nyaranta – kiváló ízének és zamatanyagainak is köszönhetően – Európa egyik legjobb minőségű dinnyéjét termelik Magyarországon. Fő feladatunk, hogy a nyugat-európai piacot a mediterrán térségben termelt dinnyével azonos minőségben és választékban tudják a magyar termelők ellátni szeptember közepéig.

Sárgadinnyéből lényegesen kisebb volument termelünk, 600 hektáron, főként Bács-Kiskunban és Békésben, mintegy 18 ezer tonnát. 2016-hoz képest tizedével nőtt a sárgadinnye termőterülete, a minőségi fejlődés itt is tapasztalható.

A hazai piac egyre nagyobb mennyiséget igényel, cél, hogy – az import csökkentésével – nagyobb szerepet kapjon a magyar sárgadinnye is.