Párizsban, Londonban vagy Zürichben csak egy 14–15 négyzetmétert szobát bérelhetünk havi 200 ezer forintból, de ugyanez az összegből Budán 70, Isztanbulban pedig 88 négyzetméterre is elég lehet.

Az amerikai albérlet-közvetítő portál, a rentcafe.com a japán MORI Intézet által a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített lista alapján hasonlította össze az albérletárakat. Az Otthon Centrum kiegészítette mindezt saját, hazai adataival és megvizsgálta, mekkora lakást tudunk bérelni havi 200.000 forintért – az eredmények meglepőek lettek.

A kutatásban a gazdasági teljesítmény, a kutatás-fejlesztés, a kulturális élet, a közlekedés fejlettsége és az élhetőségi mutatók alapján összesen 30 nagyvárost értékeltek, ezek között 15 európai központ szerepelt, Közép Európából egyedül Bécs. 31. városként vizsgálta az Otthon Centrum Budapestet.

A legdrágább városok a világ nagy pénzügyi központjai, New York (Manhattan) és London, ahol átlagosan havonta 14–15 ezer forintnak megfelelő dollárt, illetve fontot kell fizetni a lakás egy négyzetméterére. Havi négyzetméterenként 13–14 ezer forintnak megfelelő bérleti díj sávban található Zürich, San Francisco, vagy olyan világvárosok, mint Hong Kong vagy Párizs. A lista „végén”, a legkedvezőbb bérleti díjakkal jellemezhető Isztanbul, Berlin, illetve a távol-keleten Sanghaj, Peking és Szöul is. Az ismertebb európai fővárosok, Bécs, Brüsszel vagy Amszterdam a középmezőnybe tartoznak. Ezzel szemben Budapesten ennyi pénzért egy átlagos albérletért havonta 1900–3700 forint/négyzetméter fizetnek az elhelyezkedés függvényében – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Európában az átlagos havi, egy négyzetméterre vetített bérleti díj szintje Berlinben és Isztanbulban hasonlít leginkább a budapestihez. Bécsben, Frankfurtban átszámítva 4100–4200 forint, Brüsszelben 5000 forint, Amszterdamban, Koppenhágában közel 7000 forint, a legdrágább városokban, például Londonban vagy Párizsban 12–14 ezer forint az egy négyzetméterre vetített lakásbérleti díj havonta.

A felmérés adatait alapul véve az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy 200 ezer forint/hó bérleti díj hány négyzetméteres lakásra elegendő a felmért városokban. Ezt összevetve az Otthon Centrum albérleti statisztikájával az látható, hogy ezért, az itthon már komolyabb összegnek számító havi összegért Zuglóban és néhány külső pesti kerületben, így pl. a XVI. vagy a XX. kerületben 80–90 négyzetméteres lakás, a frekventált belső pesti kerületekben (a VI, VII, VIII., IX. kerületben) már csak 73–78 négyzetméter, Budán a II. és XI. kerületben pedig 73–74 négyzetmétert bérelhetünk. A 2017 január-szeptember között megkötött albérleti szerződések adatai alapján a legdrágább fővárosi kerületekben 55–70 négyzetméter körüli lakást kapunk ennyiért.

A jelentősebb európai központokban azonban ennél is kisebb lakások bérlésére futja ebből az összegből. Bécsben csak 47,6 négyzetmétert, Amszterdamban egy nem egészen 30 négyzetméteres garzont, Párizsban, Londonban, Zürichben pedig lakást nem, csak egy szobát (14–15 négyzetmétert) kapunk ennyi pénzért.

Az idei év első három negyedévében kiadott lakásainak adatait a tavalyi év egészének átlagához viszonyítva a legnagyobb mértékben az első kerületben emelkedtek a bérleti díjak, míg a legdrágábbnak számító belső pesti kerületekben stabilizálódni látszik az albérletpiac. Az átlagár és az árnövekedés tekintetében is stabilan tartja pozícióját a XIII. kerület, míg Budán a II. és a XI. kerület a legnépszerűbb albérlet szempontjából.

Budapest nemzetközi összevetésben Berlinnel, Isztambullal és néhány távol-keleti metropolisz árszintjével vetekszik, viszonylag olcsónak mondható. Frankfurtban, Bécsben az átlagos budapesti bérleti díj közel dupláját kell fizetni, a legdrágább kerületek átlagához képest is 10 százalékkal drágább a lakásbérlet, míg Amszterdam, Koppenhága vagy a svájci nagyvárosok bérleti díja többszörösei a fővárosi albérleti díjaknak. Európán túl kitekintve a hazai bérleti díjakhoz leginkább a távol-keleti nagyvárosok, Peking, Sanghaj és Szöul bérleti díjai hasonlítanak, ahol átszámítva 2500–3000 forint egy négyzetméter bérleti díja. A felmérésben szereplő legdrágább városrész, New York Manhattan negyede, ahol havonta több mint 15 ezer forintnak megfelelő dollárt kérnek egy lakásnégyzetméterért havonta.