A nagyszombati PSA Groupe Slovakia autógyár átlagosan havi 1 390 eurót fizet a dolgozóinak, mégis képtelen elegendő alkalmazottat találni – jelentette ki hétfői üzemlátogatása után Robert Fico. A szlovák miniszterelnök szerint a munkanélküliek már nem is akarnak dolgozni.

Az állam a munkahivatalok közreműködésével egész Szlovákiából 6 ezer munkanélkülit szólított meg a nagyszombati PSA Groupe állásajánlatával, de a munkaszerződést közülük csak százan írták alá – írja a hirek.sk.

Ráadásul többen már távoztak is az üzemből, s inkább ismét munkanélkülivé váltak – közölte a kormányfő. Fico leszögezte, bár Szlovákia munkaerőhiánnyal küzd, még nem jött el annak az ideje, hogy kaput nyissunk az itteni munkalehetőségek iránt érdeklődő külföldiek előtt.  

„Hatalmas nyomás alatt leszünk, mivel a PSA Groupe bővíteni szeretné a termelését, amihez új alkalmazottakra lesz szükségük. Az utolsó pillanatig továbbra is fel kell használnunk a munkanélkülieket” – jelentette ki Fico.

Véleménye szerint a duális képzés intenzívebb támogatása mellett megoldást jelenthetne a társadalmi légkör megváltoztatása is, hogy ne mindenki politológusnak vagy szociális munkásnak akarjon tanulni.