A leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon egyik műve is szerepel a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján, amelyet két részletben rendeznek meg április végén.

Április 23-án a Budapest Kongresszusi Központban, április 25-én pedig fővárosi székhelyén, a Falk Miksa utcában rendezi meg kortárs aukcióját a Virág Judit Galéria. A szezonnyitó árverés anyaga keddtől április 22-ig tekinthető meg Budapesten.

Az idei aukciósanyag kiemelkedő alkotása Hantai Simon egyik nagyméretű olajvászna, amely 32 millió forintról indul. A magyar absztrakt festő iránti nemzetközi érdeklődést jelzi, hogy 2016-ban 4 millió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el egy festménye a Sotheby’s párizsi aukcióján.

Hantai 1948-ban telepedett le Párizsban, ahonnan soha többé nem jött vissza Magyarországra. Modern művein megelevenedő különleges világát nem hagyományos eszközökkel, hanem pengével, ronggyal, szivaccsal alkotta meg.

Hantai műve mellett Keserü Ilona, Fajó János, Kassák Lajos és Lakner László alkotásaira is lehet majd licitálni.

Keserü Ilona Közelítés emléke című képe különleges reprezentációja a művész egyik legizgalmasabb korszakának, kikiáltási ára pedig 6 millió forint, míg a Felszálló hangzat című festmény 13 millió forinttól találhat új gazdára. Ezen az alkotáson vízszintes színsávok adnak hátteret a felfelé haladó két színfolt-csoportnak, amelyek – a mű címéből kiindulva – zenei akkordokként is értelmezhetők.

Fajó János Piskóták III. című, örömöt sugárzó, lüktető hatású képe a művész egyik első olyan festménye, amelyen az ikonikussá vált babapiskóta-formát használta. A nagyméretű, múzeumi rangú kép kikiáltási ára 10 millió forint, de Fajó János egy „piskótás” térplasztikával is képviselteti majd magát az árverésen.

Kassák Lajos Kompozíció No.3. című képe 1960-an született, és zsúfolt színvilágával hidat képez az európai konstruktivizmus és a magyar táj- és atmoszférafestők között. A kép kikiáltási ára 24 millió forint.

Lakner László szürnaturalista korszakának darabjai ritkán kerülnek kalapács alá a hazai műtárgypiacon, ezért a gyűjtőknek igazi csemege lehet a 7,5 millió forintról induló Csendélet című kép.

Az utóbbi években rendkívüli mértékben felértékelődtek a kortárs magyar alkotók, akiknek művei külföldön akár több százmillió forintért találnak új tulajdonosra – nyilatkozta Kelen Anna aukcióvezető, művészettörténész, aki elmondta, hogy a különleges tavaszi aukciós gyűjteménnyel még tovább szeretnék növelni a magyar művészek értékét és megbecsülését.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)