Hamis pálinkát kínáltak a budapesti Old Man’s Pub-ban, ahol közérdekű bejelentésre tartott ellenőrzést a Nébih. A vendéglátóhely ismert, jó minőségű pálinkák üvegébe áttöltve kínálta az ismeretlen eredetű alkoholokat.

Közérdekű bejelentés alapján ellenőrizték Budapesten egy ismert belvárosi szórakozóhely italkínálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök a vásárlóknak kínált italok minőségét és eredetét vizsgálták. Az ellenőrzésen több mint tíz féle, bontott szeszes italból (whiskey, vodka, rum, pálinka, gin) vettek mintát. A vendéglátóhely kizárólag egyetlen terméknél tudta bemutatni az eredetet igazoló dokumentumokat.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai igazolták, hogy kétféle pálinkából hamisítványt szolgáltak fel a vendégeknek. A szakemberek a levett mintákat összevetették a palackokon szereplő eredeti termékekkel, azok profilja azonban eltért, így bizonyítva a hamisítást. A vásárlóknak tehát ismeretlen eredetű szeszes italt szolgáltak fel, a valódi, jó minőségű pálinkák helyett.

A hamisított termékek forgalmazását, mind az uniós, mind a magyar jogszabályok az egyik legsúlyosabb jogsértésnek tekintik, ami – a gazdasági káron túl – komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. A vendéglátóhely a szabálysértések miatt mintegy négymillió forint bírságra számíthat – közölte a Nébih.

Az eljárásban érintett vállalkozás illetve szórakozóhely nevét közleményében nem szerepelteti a Nébih, csak annyit közölt, hogy az adatok elérhetők a kormány internetes oldalán fellelhető úgynevezett jogsértés listán. Utóbbiból kiderül, hogy a VII. kerületében, az Akácfa utcában működő Old Man’s Music Pub nevű szórakozóhelyről van szó. Az Old Man’s Facebook-oldala szerint a tulajdonos profilt vált és ezért eladó a szórakozóhely.