A szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium elindította projektjét a fejőstehenek tenyésztésével és a tejtermeléssel kapcsolatban. A tenyésztők augusztus végéig a támogatás teljes összegét megkaphatják.

A rendelet célja a tejszektor stabilizálása Szlovákiában és a foglalkoztatottság támogatása az egyes régiókban – tájékoztatott Michal Feik, a mezőgazdasági minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A Tenyésztési Szolgáltatások állami vállalat Feik szerint összesen 2692 szerződést küldött szét, minden szlovákiai tenyésztőnek. Jelenleg folyik a szerződések megkötése és a kérdőívek kitöltése a támogatásra jogosult tenyésztőkkel – írja a hirek.sk.

A kérdőív az egyes tenyésztésekhez kapcsolódó kulcsfontosságú információk összefoglalására szolgál. Közvetlenül a legfontosabb információkra irányul, beleértve a gazdasági állatok és egyes kategóriáik arányát a tenyésztésben, a zootechnikai tevékenységet, a tejtermelést, a reprodukciós és gazdasági mutatókat, a földterülettel és az alkalmazottakkal kapcsolatos információkat.

A közölt információk, amelyek jelenleg Feik szerint nem állnak a mezőgazdasági minisztérium rendelkezésére, segítenek leleplezni a tenyésztők erős és gyenge oldalait Szlovákiában, ahol változtatni kell a konkurenciakészség megtartása érdekében a fejőstehenek tenyésztésén.

A Tenyésztési Szolgáltatások állami vállalattal 2016. július 15-én Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter írta alá szerződést. „Lehetővé teszi számunkra a legfontosabb lépések megfogalmazását, hogy tartósan konkurenciaképes legyen a tejtermelői szektor Szlovákiában. A rendszerhez körülbelül 33 millió euróra van szükség. Célja a hatékony tenyésztés és tejgyártás az országon belül uralkodó produkciós, reprodukciós és gazdasági kritériumok alapján” – tájékoztatott Matečná.

Az állami vállalattal kötött szerződés tárgya Szlovákia területén a tejpiaci termelést biztosító fejőstehenek támogatásán kívül a foglalkoztatottság támogatása az állattenyésztésben, különösen a fejőstehén-tenyésztés területén. Az őstermelőnek legalább 12 hónapra el kell köteleznie magát a fejőstehén-állományt illetően.