A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében elindult „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” című (VP5-8.3.1-16) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A fenntartható erdőgazdálkodás célját szolgáló felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. november 6-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban, ahol a felhívástervezet is megtekinthető.

Hazánkban az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribb az aszály, amely a tűzveszély növekedésével is együtt jár, így nagyobb figyelmet kell fordítani a tűz megelőzésére is, amely által növelhető az erdőgazdálkodás biztonsága. A megelőzési tevékenyég nemcsak költséghatékonyabb, mint a kárelhárítás és kárfelszámolás, hanem az ökológiai, természeti károk minimalizálására is alkalmas – indokolja a kormány, miért van szükség az 5,48 milliárd forintos keretösszegű pályázatra.

A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Támogatási kérelmet az erdészeti hatóság által az az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény alapján jogerősen nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók nyújthatnak be; a kormány 250 támogatott kérelemmel számol.