Társadalmi egyeztetés indult a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében megjelenő, „A halászati és akvakultúra-termékek feldolgozására irányuló beruházások támogatása” című (MAHOP-5.2-2016) felhívásról.

A felhívás az akvakultúra-ágazati vállalkozások, különösen a mikro-, kis- vagy középvállalkozások versenyképességének és életképességének fokozását, magas feldolgozottsági fokú termékek gyártásának támogatását, valamint a biztonság és a munkakörülmények javítását célozza.

Az észrevételeket, javaslatokat a kormány 2016. december 5. napjáig várja a partnerségi fórumban.

Magyarországon alacsony a konyhakész feldolgozott haltermék aránya. A halfogyasztás növekedéséhez hozzájárul a haltermékek feldolgozása. A hazai eredetű feldolgozott hal mennyisége 2013-ban 1124 tonna volt. A 2023-as évi célérték 1600 tonna.

A következő időszakban fokozni kell azokat az erőfeszítéseket, amelyek a halfogyasztás ösztönzésén kívül a feldolgozott hazai termelésű haltermékek fogyasztásának előtérbe helyezését szolgálják – olvasható a felhívástervezetben.

A tervezett keretösszeg 2,1 milliárd forint, amit az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít. Az elszámolható költségek 50 százaléka támogatható, az összeg 75 százalékát az ETHA, 25 százalékát a nemzeti költségvetés biztosítja.

A kormány azzal számol, hogy 40 kérelem nyer majd – egyenként legalább 15 millió forint – támogatást.

A tervezet szerint önállóan támogatható tevékenység:

  • új halfeldolgozó létesítmények létrehozására irányuló beruházások támogatása, illetve
  • működő halfeldolgozó létesítmények korszerűsítése, bővítése és felújítása.

Támogatási kérelmet azon kkv-k nyújthatnak be, amelyeknek célja a halászati és akvakultúra-termékek feldolgozásának növelése, a versenyképesség javítása, valamint a magas feldolgozottsági fokú termékek gyártása. Konzorciumi formában nem lehet pályázni.

További részletek az alább letölthető tervezetben.