Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása” (GINOP-3.2.2-8.2.4-16) című felhívását.

A magyar gazdaság életében mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. Ezek a cégek jelentik ma is a magyar gazdaság motorjait a hazai hozzáadott érték 55 százalékát meghaladva. A munkahelyek jelentős részét (több, mint 70 százalékát) is ezen cégek adják. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy felszereltségükben, technológiai hátterük és üzleti folyamataik modernizálása tekintetében ne legyenek lemaradva a fejlettebb országok vállalkozásaihoz képest. Versenyképességük, piacon maradásuk, munkahelyteremtő-és megtartó képességük egyik feltétele, ha lépést tudnak tartani a kor technikai elvárásaival, kihasználják az infokommunikációban rejlő lehetőségeket – olvasható a felhívás tervezetében.

A felhívás keretösszege 39,4 milliárd forint, ebből 17,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás,  21,9 milliárd forint pedig hitelkeret. A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja; a kormány 4000 darab támogatott kérelemmel számol. A győztes projektek 1–24 millió forint vissza nem térítendő támogatást, valamint 1,25 millió – 37,5 millió forint kedvezményes (2 százalék) kamatozású kölcsönt kaphatnak.

A konstrukcióban két célterületre lehet együttesen vagy külön-külön támogatási kérelmet benyújtani:

  1. Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések támogatása on-premise vagy in house módon, vagyis vállalkozáson belül történt üzleti IKT-rendszer, illetve alkalmazás bevezetés (helyben telepített saját szoftver bevezetése).
  2. Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) és egyéb online vállalati szolgáltatások, megoldások terjesztése és bevezetése a kkv-k körében (felhőalapú szolgáltatások bevezetése).

Mindkét célterület esetében azon üzleti IKT-megoldások támogathatóak, melyek az alábbi funkcionális területekre vonatkoznak:

1. Vállalati CRM, értékesítés terület
2. Gyártási terület
3. Humán erőforrás menedzsment és bérszámfejtés
4. Kontrolling és döntéstámogatás
5. Beszerzési, logisztikai terület
6. Táv- és csoportmunka támogatás
7. Pénzügyi, számviteli terület
8. Internetes értékesítés (Vállalati webáruház)
9. Internetes megjelenés (Vállalati portál)
10. Munkafolyamat-irányítási megoldás (workflow)
11. Elektronikus iratkezelési megoldás
12. Tudásmenedzsment specializált megoldás

Kizárólag a helyben telepített saját szoftver esetében az alábbi üzleti IKT-megoldások támogathatóak:

13. Adott funkcionális területhez kapcsolódó mobil technikát használó rendszer/megoldás
14. Térinformatikai és földrajzi információs (GIS) specializált rendszer
15. RFID technológiát alkalmazó specializált rendszer

Kizárólag a felhőalapú szolgáltatások esetében az alábbi üzleti IKT-megoldások támogathatóak:

16. Online (elektronikus) fizetési megoldás
17. Szolgáltatásmenedzsment

Az észrevételeket, javaslatokat 2016. szeptember 19-ig várják a partnerségi fórumban. 

További részletek az alább letölthető felhívástervezetben.