A Magyar Falu Program soha nem látott léptékű támogatásokat irányoz elő a kistelepülések számára.

Bár a program csak július elsején kezdődik, egy-két héten belül megjelennek a falusi csok részletszabályai – nyilatkozta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökséghez tartozó Modern Városok Program, valamint az újonnan indult Magyar Falu Program kormánybiztosa az Origónak – számolt be róla a Blogstar.hu.

Az érdeklődés már most óriási a program iránt, ezért a kormányzat célja, hogy a lehető legszélesebb körben tegyék elérhetővé a falusi családi otthonteremtési programot, ugyanakkor a visszaéléseket szeretnék a lehető legnagyobb mértékben kiszűrni. A becslések szerint a falusi csokkal 100 milliárd forint is kerülhet a kedvezményezett családokhoz.

Gyopáros Alpár elmondta, a Magyar Falu Program soha nem látott léptékű támogatásokat irányoz elő a kistelepülések számára, a kedvezményezetti kör alapját nem a települési jogállás, hanem a népességszám határozza meg, ezért a felső határ 5000 lakos. A települések 90 százaléka része a Magyar Falu Programnak, közel 2900 település, ezek nagy részének csökken a népessége.

A kormánybiztos hozzátette, a Magyar Falu Program a vidéki élet valamennyi területét érinti, az alapkoncepciót tavaly ősszel fogadta el a kormány, majd decemberben hozott határozatot a vidéki úthálózat 50 milliárdos felújításáról, a helyi életminőséget javító, 18 célterületet magában foglaló, 75 milliárd forint értékű támogatási csomagról.