Míg az elmúlt 30 évben a családalapítás fokozatosan kitolódott, az öngondoskodásra egyre korábban gondolnak a magyarok, bár a nyugdíjas évekre még mindig csak négyből egyen tesznek félre.

A magyar lakosság több mint fele a szülőktől való anyagi függetlenedést és a munkába állást nevezte meg a felnőtté válás legfontosabb kritériumának. A szülőktől való elköltözéssel és a párkapcsolati együttéléssel csupán az emberek alig harmada azonosítja az önálló élet kezdetét – derül ki a Groupama Biztosítónak a 18-59 éves korú lakosság körében végzett országos reprezentatív kutatásából.

A hagyományos értelemben vett jelentős életeseményeket, mint a gyermekvállalás, vagy a tanulmányok befejezése, fele annyian ítélték csak a felnőttkor küszöbének, mint az első fizetés számlára érkezésének pillanatát. Magyarországon tehát az anyagi függetlenedés a nagykorúvá válás záloga – értelmezi a kutatás eredményeit Halasi Melinda, a Groupama értékesítés támogatási főosztályának vezetője.

A biztosító az életutak változását vizsgáló friss kutatása megmutatta, hogy az elmúlt 20-30 évben alapvető változások történtek, melynek egyik leglátványosabb jele a családalapítás kitolódása. Az azonban, hogy a fiatalabb generáció egyre későbbi életkorban házasodik és vállalja első gyermekét, nem jelenti egyben azt is, hogy később válik felnőtté. A felnőtté válást jelentő életesemények, mint például a szülőktől való anyagi függetlenség, a munkába állás, az önálló kereset körülbelül ugyanabban az életkorban következik be, mint a szülőknél.

A Groupama nem csak a felnőtté, hanem a nyugdíjassá válás körülményeit is vizsgálta. A lakosság háromnegyede ma is takarékoskodik, a nyugdíjas éveire azonban csupán negyede tesz félre. Ennek egyik oka, hogy míg az emberek átlagosan 26 év körül kezdenek megtakarítást felhalmozni, a nyugdíjcélú takarékoskodás csak egy évtizeddel később, 36 évesen indul. Ebben azonban pozitív elmozdulás látszik.

Míg az elmúlt 30 évben a családalapítás fokozatosan kitolódott, az öngondoskodás egyre korábban veszi kezdetét. Bíztató, hogy a mai 18-29 éves korosztály 8-10 évvel korábban kezd el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik generációja tette „A fiatalok egyre inkább megértik, hogy a munkába állást követően minél hamarabb el kell kezdeni rendszeresen félretenni az időskorra. A későbbi önmaguk meg fogja köszönni nekik – fogalmazott Halasi Melinda, a Groupama Biztosító értékesítés támogatási főosztályának vezetője.