Budapest, a kkv-k és a fiatal munkavállalók fontosságát emelték ki a felszólalók a BKIK állásbörzéjének sajtótájékoztatóján június 9-én a Bálna Rendezvényközpontban.

Két napig, június 9-én és 10-én a fővárosi Bálna Rendezvényközpontban az álláskínálóké és a kis- és középvállalkozó álláskeresőké a terep. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara idén először, hagyományteremtő jelleggel rendezi meg az Álláshely – Lehetőség mindenkinek! rendezvényét.

A kedden tartott sajtótájékoztatón Dr. Lenner Áron, a Nemzetgazdasági Minisztérium belkereskedelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy örömmel fogadták a BKIK megkeresését és vállalták a társrendezést, mert szerinte a legjobb időben tartják a börzét. 2010-ben meglehetősen rossz mutatókkal vette a második Orbán-kabinet a kormányzást – mondta Lenner. Az Európai Unióban a foglalkoztatási mutatók alapján a gyengék között voltunk, 11 százalékos volt a munkanélküliség, ebben kellett minél gyorsabban, de átgondoltan előre lépni. Mára az a helyzet, hogy a munkanélküliség 7,7 százalékra csökkent, minden korábbinál többen, 4,1 millióan dolgoznak. A helyettes államtitkár ugyanakkor napjaink fontos feladatának tartotta a 25 évnél fiatalabb, pályakezdők foglalkoztatásának javítását, s mint említette: ez a kétnapos börze ebben sokat segíthet. Lennner Áron közölte: Magyarországon a kkv-k jelentik a gazdaság gerincét, ezért fontos, hogy szakképzett munkaerő dolgozzon a vállalkozásoknál. A multikkal és nagyobb cégekkel szemben viszont a kisvállalkozók olyan szempontból mindenképp hátrányban vannak, hogy sokszor nincs elég humán erőforrásuk a HR-munkára – ezért is jó fórum a mostani ingyenes rendezvény, ahol több ezer álláshelyet kínálnak a cégek.

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédében azt hangsúlyozta, hogy Budapest jelenlegi vezetői sok mindenben szemléletet váltottak, ez tükröződik a főváros megújulásában, és abban, hogy minél több munkát akarnak kínálni az itt élőknek. Szeneczey szerint sokszor nem vesszük észre a lehetőségeinket, pedig egyre több minden közül választhatunk, és ez igaz a munkaerőpiacra is. Tanítani, segíteni kell az embereket, hogy az egyébként szemük előtt lévő dolgokat észrevegyék, erre kiváló alkalom a kétnapos rendezvény. Kiemelte, hogy bár a fiatalos és fiatalodó fővárosban startégiai jelentőségű a fiatalok munkához juttatása, de a rendezvényen természetesen nem csak a pályakezdőket várják, mert minden korosztálynak bőven van ajánlat a legkülönbözőbb szektorokban.

 

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Budapest-fiatalok-kkv-k hármas egységét emelte ki beszéde elején, megköszönve a társrendezők munkáját és segítségét, amely hozzájárult a rendezvény sikeréhez. Az elnök szerint Budapest a lehetőségek városa lett, ez tapasztalható mind a fejlesztésekben, mind az oktatásban és természetesen a fiatalok jelenlétében is. Mind mondta: nem csupán üres frázis, hogy a fiataloké a jövő, de valóban akkor sikeres a főváros, sikeres az ország, ha a fiatalok megtalálják a számításukat, elégedettek a munkájukkal. Tény, hogy gyakran hallani: a nyugati országokban jobb feltételekkel és élettel kecsegtetnek, de az utóbbi években Budapest és Magyarország is az egyre gyorsabban fejlődő városok, országok közé tartozik, ahonnan nem érdemes útra kelni. A BKIK elnöke szerint ez igaz a kis- és középvállalkozásokra is, mert ezek óriási potenciált jelentenek a fiataloknak és pályakezdőknek, akik lendületükkel és ötleteikkel segíthetnek a kkv-szektor felvirágoztatásában. A BKIK ezt ismerte fel, amikor az állásbörzét tető alá hozta, mert úgy látják, éppen a növekvő gazdaság támasza lehet a kkv-k világa. Ami jó Budapestnek, az jó Magyarországnak – jelentette ki Szatmár Kristóf, aki szerint ezért is érdemes a kamarai kezdeményezésből gyakorlatot teremteni a jövőben, amely a BKIK célja.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke ugyancsak stratégiailag fontosnak nevezte a rendezvényt, annak tükrében, hogy az utóbbi évek alatt sikerült elérni, hogy az Európai Unió országai közül a foglalkoztatás terén a leggyorsabban és leglátványosabban fejlődők közé kerüljünk. A magyarországi kkv-k termelésükkel tavaly a GDP 55 százalékát adták – az EU egészében ez a mutató 57 százalék. Kkv-s foglalkoztatásban viszont erősebb Magyarország (73 százalék) az uniós 67 százalékkal szemben. Budapesten a versenyszférában a kkv-kban foglalkoztatottak aránya 69 százalék. A fővárosban ez a következőképpen oszlik meg: a foglalkoztatottak 28 százalékát a mikrovállalkozások adják, a kisvállalkozások 23, a középvállalkozások pedig 18 százalékkal veszik ki részüket. Szalai Piroska kiemelte, hogy a magyar kkv-k 10 százaléka önfoglalkoztató, ám ezen belül a 49 százalékuk alkalmazott(ak)nak is munkát ad. Jelenleg Budapesten dolgozik minden nyolcadik kkv-ban foglalkoztatott munkavállaló.

A kétnapos állásbörzén várhatóan ötezren vesznek részt, több száz cég, több ezer aktuális állásából válogathatnak az érdeklődők. A börzét roadshow előzte meg, két hónap alatt Budapest utcáin a BKIK álláshelyi buszjárata hetente 3-4 alkalommal gyűjtötte az önéletrajzokat, amelyek bekerültek a kamara álláshely.hu oldalának adatbázisába.

A KamaraOnline riportja itt olvasható.