Barcelonában borsos büntetéssel sújtják a szállásmegosztót, és zöld számot is létrehoznak a helyi lakosoknak, ahol feljelenthetik illegálisan airbnb-ző szomszédaiakat.

Barcelona magasabb fokozatba kapcsolta a szállásmegosztó oldalak ellen tavaly megindított hadműveletet.  Több száz felszólítást küldtek turistaengedéllyel nem rendelkező lakáskiadóknak, hogy távolítsák el magukat az online listákról, és súlyos büntetéssel sújtották a szolgáltatásokat – írja a computerworld.hu.

Mind az Airbnbnek, mind a hasonló profilú Homeawaynek 60 ezer eurót kell fizetnie, és ha továbbra sem regulázzák meg felhasználóikat, az összeg megtízszereződik. Az Airbnb nyilatkozatban közölte, hogy fellebbez a büntetés ellen.

Az elmúlt három évben 900 ezerre emelkedett azoknak a turistáknak száma, akik az Airbnb-n keresztül érkeztek Barcelonába. Ada Colau polgármester új akciótervet léptetett életbe az airbnb-zők megrendszabályozására. 256 illegális lakáskiadót már utasítottak a tevékenység abbahagyására, és mintegy 400 további címet még vizsgálnak.

Többnyelvű webhelyeket is elindítanak az engedély nélküli turistafogadások leleplezésére, valamint zöldszámot hoznak létre, ahol a helyiek feljelenthetik tilosba tévedő szomszédaikat.