„Ha a sajtószabadságnak vége, akkor a demokráciának is vége. Ezt már megtanultuk a múltból” – mondja Jaromír Štětina, az Európai Parlament néppárti képviselője, volt újságíró, aki 1968-ban a prágai tavasz alatt veszítette el állását, amikor az orosz hadsereg bevonult Csehszlovákiába.

Jaromír Štětina 1961 és 1967 között a prágai közgazdasági egyetemen tanult, majd 1968-ban szabadúszó újságíróként kezdett dolgozni a Mladá Fronta újságnál. Három hónapja volt a szerkesztőségben, amikor Csehszlovákiába bevonult az orosz hadsereg és átvette az irányítást a Mladá Fronta felett is. Mikor több kollégájával együtt tiltakozott a megszállás ellen, elbocsátották és húsz évig nem dolgozhatott újságíróként, ez idő alatt többek között fúrómunkásként és bányászként talált munkát.

Végül 1989-ben visszatért az újságíráshoz, amikor főszerkesztő lett a „Lidové noviny“ című napilapnál. 1990-től Moszkvában dolgozott tudósítóként egészen 2000-ig, amikor kiutasították Oroszországból és nemkívánatos személynek nyilvánították.

Ezután szenátorként dolgozott Csehországban, az Európai Parlamentben pedig 2014-ben kezdte meg munkáját képviselőként. A sajtószabadság világnapja alkalmából az Európai Parlament sajtóosztálya által készített, itt megtekinthető videóban beszél a média szabadságának fontosságáról.