A migrációról, az emberi jogokról és a menekülteknek nyújtott segítségről egyeztettek az Európai Parlament képviselői az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség országainak parlamenti képviselőivel a hétfőtől szerdáig tartó 30. AKCS-EU közös parlamenti közgyűlésen.

A legtöbben arra hívták fel a figyelmet, hogy elsősorban a migráció kiváltó okait, így a szegénységet, az emberi jogok hiányát és a háborút kell kezelni. „Az idei évben borzasztó rekord dőlt meg: több mint 3500 ember veszítette életét a Földközi-tengeren” – emlékeztetett a találkozó elején Louis Michael (liberális, belga) képviselő (képünkön).

A probléma gyökerét kell kezelni

Sokan egyetértettek abban, hogy habár a soha nem látott mértékű bevándorlási hullámra minél előbb megoldást kell találni, a migrációt kiváltó problémákat is kezelni kell.

Adjedoue Weidou (Csád) kiemelte: „Ha a háború nem ér véget, tovább fog nőni a migránsok száma”.

„A bevándorlás problémáját csak úgy tudjuk megoldani, ha kezeljük az azt kiváltó okokat” – hangsúlyozta Marlene Mizzi (szocialista, máltai).

Bodil Valero (zöldek, svéd): „Még több menekültre számítunk a jövőben, olyanokra is, akik nem a háború, hanem a klímaváltozás káros hatásai elől menekülnek”.

A migráció a kihívás mellett lehetőség is

Catherine Bearder (liberális, brit) szerint: „Számos előnyünk származhat a migrációból. A bevándorlók betölthetik például azokat az álláshelyeket, amelyeket a helyiek nem tudnak, vagy nem akarnak”. Az EP-képviselő hozzátette, hogy a fejlődő országokból Európába érkező tanulók hazatérve népük tudását gyarapítják. Elmi Obsieh Wais (Dzsibuti) azonban figyelmeztetett, hogy „ezek az emberek elvándorolnak az országukból és ez nem feltétlenül jó a fejlődő államoknak”.

Kulcsfontosságú az együttműködés

Michael Gahler (néppárti, német) emlékeztetett: „Nekünk, európaiaknak is számos kérdésben megegyezésre kell jutnunk és aztán párbeszédet kell folytatnunk az AKCS-országokkal”.

„El kell ítélnünk azoknak az országoknak a gyakorlatát, amelyek erőszakos módszereket alkalmaznak, hogy embertelen körülmények között tartsák a bevándorlókat” – mondta Lidia Senra Rodriguez (baloldali, spanyol).

Netty Baldeh (Gambia) úgy fogalmazott: „Ha támogattuk az arab tavaszt, akkor képesnek kell lennünk, hogy kezeljük az európai telet is”.