A tapéta a sarkokban nem ért össze, helyenként a mintával lefelé ragasztották fel, a festés foltos volt, a fal egyenetlenségeit sem javították ki. Mindezért 50 ezer forintot fizetett a fogyasztó a „mesterembernek”.

A Budapesti Békéltető Testület előtti eljárásban kiderült, hogy nem kötöttek írásban szerződést. Így a kérelmező igazolni sem tudta, hogy miben állapodtak meg előzőleg, így például hogy csak tisztasági festésre szólt-e a megállapodás vagy a festő mélyalapozást is vállalt.

Az sem volt egyértelmű, hogy a munkát mikor végezték el. A vállalkozás elérhetetlenné vált a fogyasztó számára, a telefont sem vette fel. Mással kellett kijavíttatnia a hibákat a kérelmezőnek, és ezt a pénztárcája bánta.

A második megbízott cégnél már tudatosan járt el: pontosan leírták, milyen munkákat, és milyen áron készítettek el a lakásban. A Budapesti Békéltető Testület előtt lévő kérelmekből kiderül, hogy a fogyasztók a lakásukat érintő felújítási, javító-karbantartó munkáknál általában nem kérik a vállalkozást, hogy írja le, pontosan milyen munkálatokat fog elvégezni a kialkudott áron.

Ezeket a szerződéseket egyáltalán nem kötelező írásba foglalni, és nem is feltétlenül életszerű, hogy a fogyasztó már előre bizalmatlan legyen, és mindent írásban kérjen. Ugyanakkor a beadványok jól mutatják, hogy ennek hiányában az igényérvényesítés szinte lehetetlen.

A hibát mindig ahhoz kell mérni, hogy mi az, amiben a felek megállapodtak. Ha ez nem tárható fel, akkor a fogyasztó igénye megalapozatlannak bizonyulhat. A 20 ezer forint feletti javító-karbantartó munkákra hat hónapos kötelező jótállás vonatkozik. Azonban ennek eredményes érvényesítéséhez is tudni kell igazolni azt, hogy a fogyasztó a vállalkozással valóban szerződött, hogy a szerződést pontosan milyen tevékenység elvégzésére kötötték, hogy az mikor valósult meg, milyen díjban állapodtak meg a felek, és abból mennyit fizettek ki.

Tipikus ügy, hogy egyszer csak egy rejtélyes szórólap jelenik meg a bejárati ajtón, ami szerint korábban összeírták a lakók felújítási igényeit, és nagyon rövid ideig rendkívül akciós nyílászáró cserére van lehetőség. Mindegyik esetben kiderült, hogy ilyen összeírásról szó sem volt, a közös képviselőket sem keresték meg ilyen ajánlattal előzetesen.

A Budapesti Békéltető Testülethez érkezett korábbi ügyekről itt olvasahat.