Korábban 3500 alkalmazottja volt a Nagymihályi járás legnagyobb munkáltatójának, a Yazaki társaságnak, ma már azonban ezerrel kevesebb van.

A vállalat fokozatosan bocsátja el szlovákiai alkalmazottait, a termelést Románíába helyezi át. A helyi lakosok a cég teljes megszűnésétől tartanak, ahogy az évekkel ezelőtt Privigyén is történt – írja a hirek.sk.

A cégközpontban már meghozták a stratégiai döntést. A termelés áthelyezését részben az indokolja, hogy az emberek nem hajlandóak a felkínált pénzért dolgozni. „Döntöttünk a gyártás szlovákiai és egy további kelet-európai üzeme közti kiegyensúlyozott szétosztásáról” – olvasható a vállalat nyilatkozatában.

A cégvezetés fokozatosan válik meg az alkalmazottaitól, illetve nem hosszabbítja meg a dolgozók munkaszerződését. A jövő tehát csöppet sem tűnik rózsásnak. Már a gépeik és a gyártósoraik egy részét is elvitték Romániába.

Az üzemben kábelkötegeket gyártanak luxuskocsikba. Rendkívül megterhelő munkáról van szó. Ha azt majd jobban és kevesebb pénzért hajlandóak külföldön végezni, akkor a szlovákok nem lesznek érdekesek a vállalat számára.

Egyelőre titkos információnak számít az, hogy meddig és milyen végleges szintre csökkentik az alkalmazottak állományát.