Kétmillió euróra van még szükség a Nagybányai Nemzetközi Repülőtér felújítási munkálatainak véglegesítéséhez – közölte a légikikötő igazgatója, Dorin Buda.

Befejezték, és egy hete át is adták a meghosszabbított és felújított kifutópályát, de további kétmillió euróra volna szükség ahhoz, hogy a reptér környékét biztonságossá tegyék, és a gépek biztonságát elősegítő műszaki felszereléseket is beszerezzék – írja a Krónika.

„Elméletileg a repülőtér két hónapon belül megnyílhat, de a beruházásokat folytatnunk kell, mert a vonatkozó szabályzatok köteleznek rá. A reptér infrastruktúrája és logisztikai berendezéseinek nagy része a 90-es évekből való, tehát újakra, a jelenlegi elvárásoknak megfelelőkre kell cserélni őket” – magyarázta Dorin Buda.

A légikikötő vezetője azt is elmondta: a helyzetről tájékoztatta a Máramaros megyei közgyűlést, és reménykedik abban, hogy megoldást találnak a finanszírozásra. 

A múlt héten lezárult munkafolyamat részeként a reptér leszállópályáját 380 méterrel meghosszabbították, ehhez egy közeli folyót elterelték medréből, a kifutóhoz pedig bekötőutakat építettek. A munkálatok összköltsége 11 millió eurót tett ki, amit egy megállapodás alapján a kivitelező cég és a Máramaros megyei önkormányzat fedezett, utólag pedig állami, megyei és európai uniós alapokból fogják törleszteni.

A légikikötőt másfél éve zárták be, az utasok azóta a szatmárnémeti és kolozsvári repteret veszik igénybe.